Onbekend schilderij Anthony van Dyck ontdekt

1 minuut leestijd

Het ontdekte portret – Afb: Sotheby’s
Bij Sotheby’s is onlangs een onbekend werk van de Vlaamse barokschilder Anthony van Dyck (1599-1641) ontdekt. Het werk wordt op 6 juli in Londen geveild.

Het gaat om een portret van een monnik dat ruim tweehonderd jaar lang in het bezit van dezelfde familie is geweest. Veilinghuis Sotheby’s denkt dat het werk tussen 1617 en 1620 door Van Dyck werd geschilderd in het atelier van zijn toenmalige leermeester: Peter Paul Rubens.

Het paneel heeft een afmeting van 62 bij 48 centimeter. Sotheby´s verwacht dat het werk van de jonge Van Dyck tussen de 650.000 en 850.000 euro op zal brengen.

Medewerkers van het veilinghuis kregen het portret begin dit jaar in Parijs onder ogen. Bij de Franse familie die het werk in bezit had stond het schilderij bekend als Le confesseur de Rubens (de biechtvader van Rubens).



Het portret is uitvoerig bestudeerd door experts. Specialisten constateerden dat het portret typische kenmerken heeft van de jonge Van Dyck. Waar portretten van Rubens vaak een vrij formele compositie hebben, schilderde Van Dyck wat vrijer. Dit is op het portret van de monnik bijvoorbeeld te zien aan het iets gedraaide hoofd dat de indruk van enige spontaniteit wekt.

De Vlaamse barokschilder Anthony Van Dyck werd in 1599 geboren in Antwerpen. In zijn jonge jaren ging hij in de leer bij Peter Paul Rubens. Samen met Jacob Jordaens behoorde hij tot de beste leerlingen van deze meester. Van Dyck reisde in 1620 voor het eerst naar Engeland en maakte daar in de periode hierna naam. In 1632 werd hij uiteindelijk geridderd en benoemd tot hofschilder van de koning. Deze koning, Karel I, en diens echtgenote Henriette gaven Van Dyck geregeld grote opdrachten.

Van Dyck werd bekend om zijn gracieuze en elegante schilderwijze. Veel van de door hem geportretteerde personen maken op zijn doeken een vrij ontspannen indruk.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×