Op 11 november 1918 kwam er officieel een eind aan de Eerste Wereldoorlog. In een bos bij het Franse stadje Compiègne, ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Parijs, werd die dag de wapenstilstand gesloten.
Vanaf 11:00 uur die ochtend werd er niet meer gevochten. Het echte einde van de Eerste Wereldoorlog kwam in 1919 met de ondertekening van de Vrede van Versailles. Bovenstaande foto werd genomen nadat de wapenstilstand was ondertekend. Op de voorgrond de Franse maarschalk Ferdinand Foch (tweede van rechts), geflankeerd door twee Britse officieren: schout-bij-nacht Hope (uiterst rechts) en admiraal Wemyss.
De Duitse legerleiding had de politicus Matthias Erzberger afgevaardigd voor de onderhandelingen. Van onderhandelen was echter niet echt sprake. Volgens de overlevering zou maarschalk Foch het volgende tegen Erzberger hebben gezegd toen die informeerde naar voorstellen voor een wapenstilstand:
‘Voorstellen? Ik heb geen enkel voorstel.’
Matthias Erzberger kreeg een dictaat voorgelegd en hij werd geacht dat te tekenen. Bij Compiègne staat vandaag de dag een replica van de historische treinwagon. De originele wagon werd in de zomer van 1940 op bevel van Adolf Hitler naar Berlijn overgebracht. Kort voor het eind van de Tweede Wereldoorlog oorlog werd hij door SS’ers in brand gestoken.
De ondertekening vond overigens plaats om 5 uur ’s nachts terwijl bepaald was dat de wapenstilstand om 11 uur in ging. Na de ondertekening werd er dus nog enkele uren gevochten. Om twee minuten voor elf sneuvelde bij het Belgische Mons de Canadese soldaat Price. Hij wordt gezien als het laatste slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog die in totaal meer dan negen miljoen militairen het leven kostte.
Met de Duitse onderhandelaar Matthias Erzberger liep het overigens niet goed af. In augustus 1921 werd hij door leden van een extreem-rechtse groep vermoord. Zij beschouwden Erzberger als een landverrader, omdat hij de wapenstilstand had ondertekend maar ook omdat hij zich daarna als minister had ingezet voor de naleving van het Verdrag van Versailles.