Op zoek naar de geschiedenis van Antarctica

1 minuut leestijd

Twee onderzoekers van de Universiteit Utrecht reizen aankomende vrijdag met een internationaal onderzoeksschip naar Antarctica. Doel van de reis: onderzoek doen naar de geschiedenis van de zuidelijke ijskap.

De onderzoekers, paleoklimatologen Henk Brinkhuis en Peter Bijl, reizen met onderzoeksschip Joides Resolution af naar de kust van het naar een Amerikaanse ontdekkingsreiziger vernoemde Wilkes Land. Dit gebied bevindt zich in het zuidoosten van Antarctica. Ter plekke zullen de onderzoekers enkele kilometers oceaanmodder naar boven halen. Hierbij zullen aardlagen boven komen die ongeveer 33 miljoen jaar geleden gevormd werden, toen de Zuidpool in relatief korte tijd door een ijskap werd bedekt.

Bekend is dat het op de hele aarde tot ongeveer 35 miljoen jaar geleden warmer was dan nu. Op Antarctica groeide in die tijd zelfs bossen. Door natuurlijke oorzaken koelde de aarde echter af en vormde zich in relatief korte tijd een dikke ijskap. De onderzoekers willen de oorzaken van deze extreme klimaatverandering achterhalen.

De boorkernen die boven water gehaald worden, beschouwen de onderzoekers als “het geschiedenisboek van de Antarctische ijskap”. Door fossielen en mineralen in de boorkern te onderzoeken willen de wetenschappers erachter komen onder welke klimatologische omstandigheden de Antarctische ijskap ontstond, en hoe klimaatverandering de ijsmassa vervolgens beïnvloedde.

De expeditie duurt ruim twee maanden. Op internet zullen de Nederlandse onderzoekers verslag doen van hun ervaringen via filmpjes en blogs.

Trailer van de expeditie:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×