Op zoek naar de oudste film van Brabant

1 minuut leestijd
Still uit een video uit 1923
Still uit een video uit 1923 (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

BrabantinBeelden, het foto- en filmgeheugen van de provincie Brabant, is op zoek naar de oudste film van Brabant en roept daarbij de hulp in van het publiek.

De huidige oudste film uit onze regio is er een uit Helmond: een reportage van de installatie van burgemeester M. van Hout in Helmond, 29 juli 1913. De verwachting is echter dat er nog oudere films bestaan en die krijgt het archief graag onder ogen. BrabantinBeelden, een initiatief van drie regionale archieven, beschikt al over een veel oude films. Beeldredacteur Mathilde Min:

“Zo zijn er filmbeelden uit Tilburg waarop je vrouwen ziet met lange rokken en mooie hoeden of poffers en mannen in hun zondagse pak en met bolhoed op die naar de kerk gaan. Of een gezelschap in Helmond dat naast een wagon van de stroomtram staat te wachten met kinderen in matrozenpakjes. Zelfs filmopnames in kleur uit de jaren dertig uit Sint-Michielsgestel zijn bewaard gebleven.”

Promotievideo voor de zoektocht:

In veel gevallen gaat het om zwart wit films met enkel bewegende beelden en zonder geluid, de zogenoemde ‘stomme films’. Ook kenmerkend zijn de teksten in een zwart vlak omlijst door sierlijke witte krullen, om aan de kijker duidelijk te maken wat je ziet. Min:

“Wat verder opvalt is dat de gefilmde mensen vaak serieus in de camera kijken, want filmen was in die tijd echt nog iets bijzonders. Slechts een enkeling kon zich een filmcamera permitteren.”

Vooroorlogse beelden

Filmopnames van voor de Tweede Wereldoorlog zijn relatief schaars. Apparatuur en materiaal was kostbaar en kwetsbaar. Er werd weinig gefilmd en wat op film was vastgelegd, ging met de tijd vaak verloren.

Voor de zoektocht naar de oudste film van Brabant is het archief specifiek op zoek naar films van vóór 1940. BrabantinBeelden vindt het belangrijk dat deze oude films bewaard blijven voor de toekomst. Waar nodig worden films hersteld en gedigitaliseerd, zodat iedereen de films kan zien. De digitale kopie en de filmrol worden bewaard in een speciale filmopslag, zodat ze veiliggesteld zijn voor de toekomst.

Wie denkt een vooroorlogse film in bezit te hebben, kan contact opnemen met de initiatiefnemers via deze website.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×