Opgegraven soldaat één dag te zien in Nijmegen

Woensdag staan de deuren van het archeologiedepot van Nijmegen open voor het publiek. Voor bezoekers biedt dit de unieke kans om de 17e of 18e eeuwse soldaat te bekijken, die enige tijd geleden in een dramatische pose werd gevonden in de Waalsprong bij fort Knodsenburg.

De soldaat kwam tevoorschijn tijdens een van de opgravingen rondom het fort. Zijn lichaam bleek met uitrusting en al in een greppel terecht te zijn gekomen. Andere soldaten ontdekten hem kennelijk niet waardoor hij niet netjes werd begraven. Nadat de soldaat werd ontdekt, is hij met de omliggende grond gelicht en naar het archeologisch depot van de gemeente Nijmegen vervoerd.

Na de open dag start het onderzoek en wordt alles uit elkaar gehaald. Woensdag is dus de enige gelegenheid om het complete skelet te bekijken.

Een fysisch antropoloog zal het botmateriaal binnenkort onderzoeken en een specialist op het gebied van metaal gaat de metalen objecten bestuderen die nog om hem heen en onder hem liggen.

- advertentie -

Naast het skelet van de soldaat toont het depot vondsten uit het Waalfron en een opgraving die nu plaatsvindt bij De Bastei/Stratemakerstoren.

Het Archeologisch depot van de gemeente Nijmegen bevindt zich aan de Nieuwe Dukenburgseweg 21. Er zijn rondleidingen om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Inschrijven voor de rondleiding kan bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Boek: 20 Eeuwen Nijmegen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: