Oude doolhoven gevonden in Arcen

Vermoedelijk begin 18e eeuw aangelegd
1 minuut leestijd
Foto: Limburgs Landschap
Foto: Limburgs Landschap

Bij het Limburgse landgoed Arcen hebben archeologen sporen gevonden van enkele oude doolhoven. Het oudste doolhof dateert in elk geval van voor 1805. Stichting het Limburgs Landschap heeft dat bekendgemaakt.

De stichting vermoedt dat het om resten van de oudst bekende doolhoven van Nederland gaat. Op oude kaarten van de omgeving van Arcen staat ter plekke van de huidige bossen van Kasteel Arcen de veldnaam ‘Dolgaard’ geschreven, de oude naam voor doolhof.

Met behulp van hoogtemetingen van de bodem kunnen oude patronen in de grond opgespoord worden. Medewerkers van archeologisch adviesbureau RAAP ontdekten bij Arcen een doolhofpatroon. Er blijken zelfs twee ‘dwaaltuinen’ bij elkaar gelegen te hebben. Limburgs Landschap:

“De Grote Doolgaard is een prima bewaard gebleven rechthoekig doolhofpatroon, bestaande uit 3 meter brede paden met daartussen 3 meter brede grondruggen. Met een oppervlakte van 1,5 hectare en een padlengte van ruim 2 kilometer. De Kleine Doolgaard vertoont een zeer eenvoudig patroon, maar heeft ondanks dat, toch nog een afmeting van 50 bij 100 meter (een halve hectare). Beide doolhoven zijn aan de noordzijde doorsneden door een later aangelegde bosweg, maar desondanks nog goed herkenbaar op laserscan.”

De twee doolhoven zoals te zien op de archeologische foto (Limburgs Landschap)
De twee doolhoven zoals te zien op de archeologische foto (Limburgs Landschap)

Doolhoven waren vanaf de renaissance populair als statusobject en dienden als vermakelijk tijdverdrijf. De Doolgaarden van Arcen waren in het bezit van de kasteelheren van Arcen. De doolhoven zijn in ieder geval van vóór 1805 het jaar van de oudst bekende kaart waarop de naam Dalgert vermeld staat. Daarmee zouden het de oudst herkenbare doolhoven van Nederland zijn.

Vermoed wordt dat ze aangelegd zijn rond het begin van de achttiende eeuw, de periode van het huidige kasteel. Mogelijk zijn ze een eeuw eerder aangelegd toen het Nije Huijs, de voorganger van het huidige kasteel, werd gebouwd.

Boek: Kastelen In Limburg

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×