Archeologen hebben in het oosten van China vijfduizend jaar oude stenen gevonden waarop volgens sommige onderzoekers woorden zouden zijn geschreven. Over de steen wordt door Chinese wetenschappers momenteel druk gediscussieerd. Dat meldt het Amerikaans persbureau AP.
De wetenschappers zijn het er niet allemaal over eens of de inscripties op de steen symbolen of woorden zijn. Volgens een van de archeologen, Xu Xinmin, zijn de inscripties anders dan de inscripties die eerder zijn gevonden en lijkt het er sterk op dat de tekens een zin vormen. De archeoloog denkt daarom dat het om een tot nu toe onbekend schrift gaat.
Andere Chinese wetenschappers vinden echter dat de symbolen niet als geschreven zin moeten worden beschouwd. Voor die conclusie zou nog onvoldoende materiaal aanwezig zijn.
Er zijn in totaal meer dan tweehonderd steenfragmenten met inscripties gevonden. Ze zijn momenteel alleen nog bestudeerd door Chinese wetenschappers.
De stenen met inscripties zijn gevonden ten zuiden van Shanghai en zijn ongeveer 1400 jaar ouder dan het oudst bekende Chinese schrift: tekens die ten tijde van de Shang-dynastie in dierenbotten werden gekrast. De oudste tekstfragmenten ter wereld zijn iets meer dan vijfduizend jaar oud en komen uit Mesopotamiƫ. Het Chinese schrift ontwikkelde zich onafhankelijk van het spijkerschrift.