Dark
Light

Overleeft werelderfgoed Palmyra de strijd?

Auteur:
1 minuut leestijd
Palmyra - cc
Palmyra - cc

Wat gaat er gebeuren met de historische ruïnes van Palmyra in Syrië? Alom wordt gevreesd dat leden van de terreurbeweging IS, die de stad vorige week in handen kregen, vernielingen zullen aanrichtten.

Nadat IS de stad veroverde, verschenen hierover uiteenlopende berichten in de media, maar het is nogal de vraag hoe ze geduid moeten worden. Vertegenwoordigers van de Syrische regering waren deze week duidelijk: strijders van IS waren al begonnen met de vernietiging van de eeuwenoude Romeinse ruïnes. Harde bewijzen hiervoor ontbreken echter en het is niet ondenkbaar dat de informatie van de Syrische regering vals is.

De massale verontwaardiging die na vernieling van het werelderfgoed ongetwijfeld los barst, zou er namelijk toe kunnen leiden dat het land meer internationale steun krijgt voor de bestrijding van de terreurgroep. En om die steun zit de regering te springen.

Momenteel worden ook recente satellietbeelden van het gebied bestudeerd. Volgens UNOSAT, een satellietproject van de Verenigde Staten, lijkt het erop dat er tot nu toe nog geen schade is toegebracht aan de ruïnes.

‘Ruïnes veilig’

IS heeft inmiddels ook gereageerd op de beschuldiging. Het verspreidde -vermoedelijk naar aanleiding van de beschuldigingen – foto’s waarop de ongeschonden ruïnes te zien zijn. Of de beelden authentiek zijn is echter onduidelijk.

Er zijn daarnaast berichten verschenen over een interview dat de IS-commandant in Palmyra gaf aan een Syrisch radiostation. Hierin zou hij beloofd hebben de Romeinse zuilen en oude gebouwen niet te vernielen. Achtergebleven beelden – afgodsbeelden in de ogen van de terreurbeweging – worden wel vernietigd, aldus de commandant.

Bekijk ook: Bedreigd erfgoed. Palmyra

×