Overzees verkeer tussen Holland en Nederlands-Indië

1 minuut leestijd
De Willem Ruys op weg naar Nederlands-Indië – Foto: Bronbeek
De Willem Ruys op weg naar Nederlands-Indië – Foto: Bronbeek

Op 13 november wordt op landgoed Bronbeek in Arnhem een themazondag gehouden over het overzees verkeer tussen Holland en Nederlands-Indië vanaf het midden van de negentiende eeuw.

Eeuwenlang voeren er schepen naar Indië en Holland. Aanvankelijk waren deze schepen uitgerust door Hollandse en Zeeuwse kooplieden en na 1602 door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Naarmate de tijd verstreek maakten deze zeekastelen plaats voor snellere en beter uitgeruste schepen van negentiende-eeuwse scheepvaartmaatschappijen.

Bijvoorbeeld die van de Stoomvaart Maatschappij ‘Rotterdamsche Lloyd’, beter bekend als Rotterdamsche Lloyd N.V. (RL) (1883). Ook de Amsterdamse Stoomvaart Maatschappij ‘Nederland’ (SMN) en de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij (KPM) stuurden hun schepen over de wereldzeeën.

Met de opening van het Suezkanaal in 1869, waarvoor speciaal de KPM door de RL en SMN was opgericht, werd de bootreis aanmerkelijk verkort. Vanaf dat jaar maakten ook veel meer vrouwen de overtocht naar Indië, al dan niet als ‘handschoentje’. Niet langer meer werd de hele reis over zee gemaakt, maar men kon men ook kiezen voor de mailroute over land met opstaphavens als Napels, Marseille of Genua. Namen als de s.s. Rumphius (KPM), de Indrapoera, Dempo, Baloeran en Willem Ruys (RL), alsook de Johan de Wit, Johan van Oldenbarnevelt en Oranje (SMN) spreken nog steeds tot de verbeelding van velen.

Tijdens de themazondag op landgoed Bronbeek komen de scheepvaartmaatschappijen, de inrichting van de schepen, het wel en wee van hun passagiers en de reisroutes met havens en toeristische attracties onderweg aan bod. Sprekers zijn Arne Zuidhoek, Bert van der Linden, Ida Huussen en Hans Vervoort. Zij schetsen het beeld mede aan de hand van foto’s van de schepen en passagiers, menukaarten, passagierslijsten en -biljetten en egodocumenten.

De themadag vindt plaats in het reünie- en congrescentrum Kumpulan op Landgoed Bronbeek en duurt van 11:00 tot 15:00 uur. Meer informatie op www.bronbeek.nl

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×