In de Roemeense hoofdstad Boekarest staat een van de grootste gebouwen ter wereld: het Parlementspaleis. Het neoklassiek gebouw, ook wel het Palatul Parlamentului genoemd, is bekend om zijn indrukwekkende architectuur en monumentale afmetingen.
Begin jaren tachtig gaf de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu opdracht voor de bouw van een groot paleis in de hoofdstad. De bouw begon in 1984. Hiervoor moesten eerst een complete woonwijk, een stadion, enkele kerken, kloosters en synagogen worden afgebroken. De beroemde kloosterkerk Mihai Vodă werd honderd meter verplaatst voordat architect Anca Petrescu men met de bouw van het Parlementspaleis begon.
Ceausescu wilde dat het gebouw volledig werd gebouwd met Roemeense materiaal. Wat hij wilde gebeurde ook. De complete productie van marmer was bijvoorbeeld lange tijd volledig bestemd voor het paleis. Roemeense grafstenen moesten in die periode van een ander materiaal worden gemaakt, bijvoorbeeld van hout. Bij het paleis bevindt zich de Boulevard Unirii (Boulevard van de Eenheid).
Algemene gegevens
Het Roemeense Parlementspaleis heeft een afmeting van 270 bij 240 meter en is 86 meter hoog. Het neoklassieke gebouw heeft 1100 kamers, twee ondergrondse parkeercentra, twaalf normale verdiepingen en nog eens vier ondergrondse verdiepingen.
De bedoeling was om in het gebouw de vier grote staatsinstellingen te huisvesten. Als het bewind van Nicolae Ceausescu in 1989 omver geworpen wordt is het ontwerp en de structuur van het Parlementspaleis voltooid. Veel van de geplande meubelen en extra versieringen zijn hierna niet meer geplaatst. De laatste drie niveaus van de kelder zijn nooit voltooid en een grote klokkentoren, die de officiële Roemeense tijd zou hebben moeten tonen, werd eveneens niet meer gebouwd.
De nieuwe leiders van Roemenië noemden het gebouw vaak het ‘Huis van Ceausescu’ vanwege de in hun ogen overdreven luxe die de dictator zich toe-eigende. Dit in schril contrast met de armoede waarin in de wijken rond het paleis door gewone Roemenen werd geleefd.