Paus Adrianus IV (ca. 1100-1159) – De Engelse paus

1 minuut leestijd
Paus Adrianus IV (ca. 1100-1159) - De Engelse paus
Paus Adrianus IV (ca. 1100-1159) - De Engelse paus

De enige Engelse paus uit de geschiedenis: Paus Adrianus IV. Zijn pontificaat liep van 1154 tot 1159.

Paus Adrianus IV
Paus Adrianus IV
Adrianus IV werd waarschijnlijk geboren in Abbots Langley in Hertfordshire. Bij zijn geboorte kreeg hij de naam Nicholas Breakspear. Zijn vader leefde als pater in het klooster van Saint Albans en Adrianus IV zou zijn onderwijs hebben genoten op de kloosterschool. Later trok hij naar Parijs om daar zijn opleiding te vervolgen. Daarna trad hij toe tot een klooster in het Franse Arles. In 1137 werd hij hier tot abt gekozen.

Adrianus IV werd in 1149 kardinaal. Van 1152 tot 1154 was organiseerde hij als pauselijk legaat de Scandinavische kerk. Na zijn terugkeer uit Scandinavië overleed paus Anastasius IV en werd Adrianus IV tot paus gekozen. Dit gebeurde op 4 december 1154.

Als paus dwong hij Rome met de hulp van Frederik Barbarossa om Arnold van Brescia uit te leveren. Deze Van Brescia werd door de paus als een gevaar gezien omdat hij openlijk had laten weten elke vorm van kerkelijke heerschappij te verwerpen. Op bevel van paus Adrianus IV werd Arnold van Brescia in 1155 ter dood gebracht. Als dank voor de hulp van Frederik Barbarossa kroonde Adrianus IV hem op 18 juni 1155 in de Sint Pieter tot keizer.

In 1157 raakte de paus in conflict met Frederik Barbarossa. Adrianus IV kon niet leven met het feit dat de keizer een onafhankelijk kerkpolitiek voerde. Nadat een brief van de paus aan Frederik Barbarossa verkeerd werd vertaald kwam de relatie tussen de twee onder hoogspanning te staan. Frederik Barbarossa wilde voorkomen dat hij een soort vazal van de paus werd.

Paus Adrianus IV overleed op 1 september 1159. Naar verluidt was hij toen juist van plan Barbarossa te excommuniceren. Adrianus IV werd opgevolgd door paus Alexander III.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×