Peru krijgt 700 jaar oude mummie terug

Foto van het Peruviaanse ministerie van cultuur
Bolivia heeft een zevenhonderd jaar oude mummie teruggegeven aan Peru. De mummie werd enkele jaren geleden gestolen en dook in 2010 in Bolivia op toen een vrouw hem mee wilde nemen naar Frankrijk. Dat meldt de BBC.

Het gaat om een mummie van een zittend kind van ongeveer twee jaar oud. De mummie is slechts dertig centimeter groot en is gewikkeld in doeken.


Nadat de mummie was onderschept door de Boliviaanse politie ontdekten experts dat het om een originele mummie ging. Alleen een van de benen van de mummie blijkt later te zijn toegevoegd. Vermoed wordt dat de smokkelaars dit deden om de waarde van de mummie te vergroten.

- advertentie -

Of het om een mummie van een jongen of een meisje gaat is niet bekend. Archeologen denken dat de mummie afkomstig is uit de pre-Inca cultuur aan de kust van Peru.

De bijzondere mummie is door de Boliviaanse minister van cultuur, Pablo Groux, overhandigd aan zijn Peruviaanse ambtsgenoot Luis Peirano. De twee ministers hebben gelijk afgesproken om nauwer te gaan samenwerken bij de bestrijding van de smokkel van antiquiteiten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: