‘Plakkaat van Verlatinge’ is hét pronkstuk van Nederland

2 minuten leestijd
Plakkaat van Verlatinghe (Nationaal Archief - Anne Reisma)
Plakkaat van Verlatinghe (Nationaal Archief - Anne Reisma)

Het Plakkaat van Verlatinge is gekozen tot het “pronkstuk van Nederland”. Dat bleek vrijdagavond tijdens een live-uitzending op NPO2. De afgelopen tijd ging Jort Kelder voor het televisieprogamma ‘Het pronkstuk van Nederland’ (avrotros) op zoek naar de mooiste archiefstukken van Nederland. Uiteindelijk streden negen objecten om de titel.

Het Pronkstuk van Nederland
Het Pronkstuk van Nederland
Het publiek kon via internet stemmen op de overgebleven stukken, die ieder een eigen ambassadeur hadden. De stukken en ambassadeurs waren:

In de finale stonden vrijdagavond het Plakkaat van Verlatinge, de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek en de Nachtwacht van Rembrandt. Het plakkaat kreeg maar liefst 44 procent van de stemmen. Naar aanleiding van de winst geeft PostNL binnenkort een postzegelvel uit met daarop een afbeelding van het Plakkaat van Verlatinge.

Belangrijk document

Met het Plakkaat van Verlatinge, ook wel de akte van Afzwering genoemd, namen de noordelijke gewesten tijdens de Tachtigjarige Oorlog afstand van de Spaanse koning Filips II. Het stuk uit 1581 markeert daarmee de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Het historische document, met daarop helaas opvallende stempels van een overijverige archivaris, wordt bewaard in het Nationaal Archief in Den Haag. Vanwege de winst krijgt dit archief een bronzen schild. Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek van het Nationaal Archief is uiteraard blij dat het Plakkaat de verkiezing heeft gewonnen:

“Het is een iconisch document dat geldt als een van de geboortepapieren van Nederland. Daarnaast heeft het ook de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring ter inspiratie gediend. Het is een document waar we met z’n allen erg trots op mogen zijn. We willen alle stemmers hartelijk bedanken.”

Plakkaat van Verlatinge zoals te zien in het Nationaal Archief (Foto Anne Reisma - NA)
Plakkaat van Verlatinge zoals te zien in het Nationaal Archief (Foto Anne Reisma – NA)

Koning Willem-Alexander verwees bij zijn inhuldiging naar het Plakkaat. Daarin staat beschreven dat de Koning er is voor zijn onderdanen en niet andersom. De Koning zei:

“… dat diepgewortelde besef werd al in 1581 door de Staten-Generaal vastgelegd in de Akte van Verlatinge.”

Lees ook: 26 juli 1581 – Ondertekening van het Plakkaat van Verlatinghe
Meer Vaderlandse geschiedenisBoek: Geboortepapieren van Nederland

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×