Het Plakkaat van Verlatinge, het document dat op 26 juli 1581 in Den Haag ondertekend werd, geldt als de onafhankelijkheidsverklaring van een aantal Nederlandse provinciën die de Spaanse Filips II afzworen als hun heerser.
Met het Plakkaat van Verlatinge, ook wel de akte van Afzwering genoemd, namen de noordelijke gewesten tijdens de Tachtigjarige Oorlog afstand van de Spaanse koning Filips II. Het stuk uit 1581 markeert daarmee de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Op 26 juli 1581 werd het zogenaamde Plakkaat van Verlatinghe ondertekend door de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden.
Juist rondom de herdenking van 200 jaar koninkrijk, zouden we ons moeten realiseren dat de werkelijke start van de Nederlandse geschiedenis spectaculairder en principiëler was dan in de diffuse periode na de val van Napoleon.
Nieuws van toen In 1580 deed koning Filips II van Spanje Willem van Oranje, leider van de opstandige Zeven Provinciën, in de ban. Wie hem vermoordde kreeg een forse beloning. Willem van Oranje reageerde met een Apologie (verweerschrift), waarin hij Filips II een ‘valse’ vorst noemde. De Staten-Generaal van de opstandige Republiek accepteerde Willems Apologie en ging zelfs verder. Op
Erik Schilp, algemeen directeur van het Nationaal Historisch Museum (NHM), pleit in een pamflet voor de invoering van een zogenaamd ‘burgerschapspaspoort’. Leerlingen zouden zo’n paspoort – met daarin informatie over geschiedenis, staatsinrichting en burgerschap – moeten krijgen bij het verlaten van de basisschool.
Het Nationaal Archief gaat onderzoek doen naar de totstandkoming van het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581.