Playmobil – Geschiedenis van het speelgoed

2 minuten leestijd
De eerste Playmobil-figuurtjes
De eerste Playmobil-figuurtjes

In 1974 startten de eerste Playmobil-figuren al lachend hun loopbaan. Intussen hebben ze miljoenen kinderen vermaakt. Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn stond in 2015 met een tentoonstelling stil bij de geschiedenis van het speelgoed.

Het hoogtepunt van de tentoonstelling vormden de reusachtige, uitgewerkte landschappen, waarin verschillende complete Playmobil-leefwerelden werden weergegeven. Op de tentoonstelling waren ook verschillende levensgrote Playmobil-figuren te zien. De figuren zijn 160 centimeter hoog.

Geschiedenis

De Nachtwacht als Playmobil
De Nachtwacht als Playmobil
Het populaire speelgoed komt van het familiebedrijf Geobra Brandstätter uit Zirndorf. Deze firma kan, naast Playmobil, nog op enkele andere grote successen terugkijken. Zo lanceerden ze in 1958 bijvoorbeeld de Hoelahoep in Europa. Begin jaren zeventig bedacht Hans Beck, het hoofd van de afdeling Ontwikkeling van de firma, de Playmobil-speelfiguren en creëerde daarmee een heel nieuw speelconcept. Nu, al die jaren later heeft de firma meer dan 2,7 miljard speelfiguren geproduceerd. Museum van de 20e Eeuw:

Wanneer je deze met uitgestrekte armen achter elkaar opstelt krijg je een ketting die drie keer om de aardbol past.

In 1974 werden de 7,5 cm grote kunststof-speelfiguren op de internationale Speelgoedbeurs in Nürnberg voorgesteld.

Zelfs de ontwerper Hans Beck kon niet vermoeden welk succes zijn vinding uiteindelijk zouden kennen. Het vernieuwende aan Playmobil is het menselijke aspect. De relatief neutrale figuren krijgen aan hand van de vele accessoires een eigen karakter en identiteit.

Het assortiment omvat mannen, vrouwen, kinderen en baby’s en dieren, maar ook voertuigen en gebouwen. De hele wereld in miniatuurformaat. Het succes van het speelgoed leidde ook tot vijf Playmobil FunPark themaparken. Deze bevinden zich in Duitsland, Frankrijk, Malta, Griekenland en de Verenigde Staten.

Een Playmobil-familie
Een Playmobil-familie – Museum van de 20e Eeuw

Matig enthousiasme

Een eenkleurig lichaam, onbeweeglijke handen, maar een vriendelijk lachend gezicht, zo zagen de eerste Playmobil-figuren in 1974 het daglicht. Hans Beck vervaardigde destijds een ridder, een bouwvakker en een indiaan en verder een beperkt aantal accessoires voor de eerste introductie op de internationale speelgoedbeurs. In eerste instantie werd er met matig enthousiasme op gereageerd. Pas op het einde van de beurs kwam er een order van een Nederlandse speelgoedgroothandel die de aanzet gaf voor het onverwachte succesverhaal.

De beweeglijkheid en de grijpfunctie van de handen van de Playmobil-figuren betekenden een grote vernieuwing die verschillende mogelijkheden bood. De 7,5 cm kleine speelkameraadjes kunnen, door slechts een beperkt aantal accessoires aan te passen, van de ene speelwereld naar de andere overgeheveld worden. Van bouwvakker tot dameskapper in een handomdraai.

Levensgrote Playmobil-figuren
Levensgrote Playmobil-figuren – Museum van de 20e Eeuw

In het begin werden alleen mannelijke figuren geproduceerd. In 1976 kwamen de eerste vrouwelijke figuren op de markt en vijf jaar later volgden de 5,5 cm grote kinderen en baby´s. Planten, dieren, voertuigen en gebouwen maakten de speelwerelden compleet.

Het Playmobil-figuurtje werd in de loop van de jaren steeds verder ontwikkeld. Maar één ding bleef: het glimlachend gezichtje. Sinds de jaren ’80 hebben de figuren draaibare handen. Nieuwe kleuren, kleren, schoenen en haardracht veranderden het uiterlijk en het charisma van de overbekende figuurtjes. Het huidige assortiment is veelzijdig: sportieve of minder sportieve figuurtjes, vrouwen in trendy topjes of lange broeken… Wanneer je figuurtjes van vroeger en nu met elkaar vergelijkt, is de ontwikkeling duidelijk zichtbaar.

Playmobil-doos met het thema brandweer uit 1974
Playmobil-doos met het thema brandweer uit 1974 (CC BY-SA 3.0 – Geobra – wiki)

Overzicht van modern Playmobil-speelgoed

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×