Zestiende-eeuws theaterpubliek at graag een nootje, zeevruchten of taart tijdens de voorstelling. Dat hebben Britse archeologen ontdekt.
Onderzoekers van het Museum of London Archaeology hebben de vloer van het voormalig Rose Theater en The Globe, waar onder meer stukken van Shakespeare en Christopher Marlowe op de planken werden gebracht, uitvoering onderzocht op etensresten. Daardoor weten ze nu wat het theaterpubliek at tijdens het kijken naar de voorstelling. Gedroogd fruit, hazelnoten, kersen en vooral veel zeevruchten werden genuttigd tijdens de optredens.
Uit de vondsten blijkt dat elke klasse zijn eigen versnaperingen had. Moesten de armen het doen met noten en oesters, de rijksten aten vooral geïmporteerde lekkernijen als gedroogde vijgen en perziken en de wat duurdere zeevruchten, zoals krab en steur.
Het theater The Rose werd in 1587 gebouwd. Veel toneelstukken van Christoffer Marlowe maakten daar hun debuut, zoals de Jood van Malta en Dokter Faust, die z’n ziel verkocht aan de duivel.
The Globe, waar Shakepeare z’n toneelstukken liet zien, werd in 1599 gebouwd, maar ging in 1613 in vlammen op. In 1614 werd het theater herbouwd. In 1642 sloten de puriteinen alle Londense theaters. Sinds 1997 staat het Globe theatre op die plek.