Dark
Light

President Poetin ontvangt stukje van Czaar Peterhuisje

Auteur:
1 minuut leestijd

Czaar Peterhuisje – Foto: Zaans Museum
“Als Poetin niet naar het Czaar Peterhuisje komt, dan komt het Czaar Peterhuisje wel naar Poetin toe”, moet het Zaans Museum hebben gedacht. Tijdens het bezoek van de Russische president aan Nederland schonk de directeur van het museum de president een klein stukje hout van het beroemde huisje.

Het Czaar Peterhuisje bevindt zich aan De Krimp in Zaandam. Het kleine museum is gebouwd rond het huisje waarin de Russische tsaar Peter de Grote in 1697 acht dagen woonde toen hij de scheepsbouw in Nederland bestudeerde. Het stukje hout dat Poetin kado kreeg is niet speciaal voor hem van het huisje gehaald. Het Zaans Museum:

“Het betrof een presse-papier gemaakt van een bijzonder stukje hout. Dit werd bij de restauratie van het Czaar Peterhuisje gevonden en in perspex verwerkt. De presse-papier is voorzien van de tekst: 2013 – The restoration of the Tsar Peter House – 1697.”

Vladimir Poetin ontving het presse-papier tijdens zijn bezoek aan de Hermitage in Amsterdam.

Een beroemd huisje

Het Czaar Peterhuisje is een van de oudste houten huisjes van Nederland. Het werd in 1632 als arbeidershuisje gebouwd van oud scheepshout. Het gebouwtje wordt al eeuwen bezocht door veel toeristen maar ook veel bekendheden wisten het huisje te vinden. Het Czaar Peterhuisje is onder meer bezocht door verschillende tsaren, Nederlandse vorsten en ook Napoleon kwam het huisje ooit bekijken.

Het huisje is onlangs grondig gerenoveerd. Er was veel achterstallig onderhoud en het gebouwtje dreigde weg te zakken door houtworm in de fundering.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Zelfde rubriek

×