Hoogleraar geschiedenis Remieg Aerts is de winnaar van de Nederlandse Biografieprijs 2020. De historicus ontving de prijs voor zijn boek Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman. De prijsuitreiking vond afgelopen weekend plaats in het radioprogramma Nieuwsweekend.
In het prijswinnende boek beschrijft Aerts het leven van Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872), de man die beschouwd wordt als de architect van de grondwet, de Nederlandse staatsinrichting en de parlementaire democratie. Van 1848 tot 1872 speelde hij als grondwetgever, Tweede Kamerlid en premier van drie kabinetten een belangrijke rol in de Nederlandse politiek. Thorbecke is de enige Nederlandse politicus met standbeelden in drie verschillende steden.
In de loop der tijd zijn er verschillende boeken over deze grondlegger van de parlementaire democratie geschreven. Het boek van Remieg Aerts is echter de eerste volledige biografie sinds jaren. Volgens Elisabeth Leijnse, voorzitter van de Biografieprijs en zelf in 2016 prijswinnaar, is het boek van Aerts…
‘…een kanjer van een politieke biografie, geschreven met een meesterpen.’
Monument
De Nederlandse Biografieprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden. Uit een totaal van 166 biografieën die tussen 1 april 2018 en 1 juli 2020 verschenen, selecteerde de jury eerder vijf titels voor eens shortlist. De jury koos hierna unaniem voor Thorbecke wil het en noemt het boek…
‘…een monument van de Nederlandse politieke geschiedschrijving. Voortreffelijk geschreven. Remieg Aerts presenteert zaken waarmee de grootste negentiende-eeuwse staatsman bemoeienis had in een levendig verhaal waarbij de lezer op het puntje van zijn stoel gaat zitten. Zoals Thorbecke, weet Aerts wat hij wil. Hij is scherpzinnig, doelgericht en gestructureerd. Op één punt steekt de biograaf zijn held naar de kroon: hij schrijft beter. Aerts gebruikt zijn brede woordenschat voor verduidelijking en variatie, niet om te pronken. Hij vindt geregeld een lichte toets, zijn beeldspraak is verrassend.’
Boek: Thorbecke wil het – Remieg Aerts
De vier andere genomineerden:
- Lorentz. Gevierd fysicus, geboren verzoener – Frits Berends en Dirk van Delft
- Hannema, museumdirecteur. Over kunst en illusie – Wessel Krul
- De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares – Annet Mooij
- Louis van Gasteren. Seismograaf van onze tijd – Jan Willem Regenhardt