Bij uitgeverij Prometheus Bert Bakker verscheen mei 2018 Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman.. Staatsman Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) geldt als architect van de grondwet, de Nederlandse staatsinrichting en de parlementaire democratie. Met de jaren is Thorbecke een mythische figuur geworden, een monument. In de biografie brengt Remieg Aerts deze intrigerende staatsman tot leven, in een breed panorama van
Hoogleraar geschiedenis Remieg Aerts is de winnaar van de Nederlandse Biografieprijs 2020. De historicus ontving de prijs voor zijn boek Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman.
Het negentiende-eeuwse liberalisme en het succes van het jaar 1848: ze worden vaak vereenzelvigd met Thorbecke. Toch was één man voor beide minstens zo belangrijk: Dirk Donker Curtius (1792-1864)
De Grondwet van Thorbecke uit 1848 staat bekend als een belangrijke mijlpaal in de democratisering van Nederland in de negentiende eeuw. Het brein achter deze grondwet was de liberale politicus Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872). Thorbeckes grondwet legde de basis van onze tegenwoordige parlementaire democratie. De macht van de koning werd aanzienlijk ingeperkt en de bevolking kreeg meer rechten en vrijheden.
Het Centraal Station van Amsterdam: een paleis voor de reiziger
Niemand minder dan Johan Thorbecke had in de negentiende eeuw een uitspreken mening over waar het nieuwe Centraal Station gebouwd moest worden.
Natuurlijk niet! Dat zouden de meeste mannen vóór 1871 zonder meer antwoorden. Nergens voor nodig.
In Leiden staat momenteel het huis te koop waar Johan Rudolph Thorbecke woonde toen hij werkte aan de grondwetsherziening van 1848. Wie het huis wil kopen moet diep in de buidel tasten. Vraagprijs: 1,75 miljoen euro.
Johan Rudolph Thorbecke was als voorzitter van de Grondwetscommissie in 1848 grondlegger van de parlementaire democratie. Leidde drie kabinetten.
Koning Willem II der Nederlanden. Koning der Nederlanden van 1840 tot 1849. Zoon van Koning Willem I en vader van Willem III.