Dark
Light

Prinsenhof wil Delfts schilderij voor stad behouden

Auteur:
1 minuut leestijd
Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout (Prinsenhof)
Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout (Prinsenhof)

Museum Prinsenhof Delft heeft een crowdfundingsactie opgezet om een bijzonder zeventiende-eeuws schilderij van Hendrick van Vliet voor de stad te behouden.

Het gaat om het schilderij Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout uit 1661. Het werk is al sinds 1953 in bruikleen van het museum maar de eigenaar heeft het nu te koop aangeboden. Het Prinsenhof wil het werk graag kunnen blijven tonen, en roept daarom de hulp van het publiek.

“Gezien het belang van dit schilderij voor zowel het museum, de stad Delft en Nederland willen we dit schilderij graag behouden. De kans is erg groot dat het werk anders naar het buitenland verdwijnt”

Wie het museum wil steunen kan voor 20 euro een ‘stukje’ van het schilderij te kopen. In ruil voor de steun ontvangt men exclusieve puzzel van 1000 stukjes met de afbeelding van het ‘Gezicht in de Nieuwe Kerk’ van Hendrick van Vliet.

Verdwenen koorhek

De Delftse schilder Hendrick van Vliet (1611-1675) wordt internationaal beschouwd als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de wereldberoemde Delftse School, waartoe ook Johannes Vermeer behoorde. Het schilderij is gemaakt in opdracht van Paulus Teding van Berkhout, ter nagedachtenis aan zijn vader, de in 1620 overleden Delftenaar Adriaen Teding van Berkhout. Het schilderij toont het historische interieur van de Nieuwe Kerk, de belangrijkste kerk van Delft. Het lang geleden gesloopte en verdwenen koorhek is ook op het schilderij afgebeeld.

×