Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt later deze maand een Nederlandse vertaling van het proces dat in 1431 tegen Jeanne d’Arc werd gevoerd. Volgens de uitgever is het voor het eerst dat er een Nederlandse vertaling van dit proces wordt uitgebracht.
Over het leven van Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431), het Franse boerenmeisje dat op een opmerkelijke wijze een belangrijke rol speelde in de middeleeuwse strijd tussen Frankrijk en Engeland, is al heel veel geschreven. Zeshonderd jaar na haar geboorte verschijnt er nu dus voor het eerst ook een Nederlandse vertaling van het proces dat in 1431 tegen haar gevoerd werd. Tijdens dit proces werd Jeanne d’Arc uiteindelijk veroordeeld tot de brandstapel.
Jeanne d’Arc
Het Franse boerenmeisje hoorde, allemaal volgens de overlevering, al vanaf haar tiende stemmen. Ze zou onder meer toegesproken zijn door de heiligen Catharina, Margareta en aartsengel Michaël. Daarnaast zou zelfs God persoonlijk zo nu en dan woorden tot haar hebben gericht. Jeanne kreeg te horen dat haar land bevrijd moest worden van de Engelsen.
Jeanne d’Arc reisde naar Karel VII van Frankrijk en vroeg hem of hij troepen wilde sturen naar Orléans. Dit stad werd toen namelijk belegerd door de Engelsen. Ndat Karel VII troepen vrijgemaakt had, reisde Jeanne d´Arc naar Orléans. Gehuld in mannenkleding weet ze de Engelsen te verslaan. Al snel gingen er verhalen rond over ‘het meisje van zeventien dat de Engelsen bij Orléans versloeg’.
Enige tijd later overtuigde ze Karel VII ervan om naar Reims te gaan om zich daar tot koning te laten kronen. Een bijzonder verzoek, omdat Reims op dat moment nog bezet werd door de Engelsen. Reims werd echter zonder veel moeite heroverd en op 17 juli 1429 werd Karel VII officieel tot koning gekroond.
Hierna hielden de militaire successen van Jeanne d’Arc op. In 1430 werd Jeanne d’Arc in Compiègne gevangen genomen door de Bourgondiërs. Zij verkochten haar vervolgens aan de Engelsen die erop gebrand waren haar te veroordelen voor ketterij. In februari 1431 verscheen Jeanne d’Arc in Rouen voor de inquisitie (kerkelijke rechtbank). Ze werd onder meer beschuldig van het weglopen van huis, niet erkennen van kerkelijke autoriteit en het dragen van mannenkleren. Op 30 mei 1431 belandde de Franse boerendochter op een brandstapel in Rouen.
Karakter, visioenen en motieven
In het boek Jeanne d’Arc – Het proces van professor Daniel Hobbins is alles over het beruchte proces tegen de Française te lezen. Volgens de uitgever geeft het boek een gedetailleerd beeld van het leven van de middeleeuwse vrouw en worden er “fascinerende aspecten” onthuld over Jeanne d’Arcs leven, karakter, visioenen en motieven. Het boek, dat eerder in het Engels verscheen onder de titel The Trial of Joan of Arc, verschijnt op 19 september aanstaande onder de titel Jeanne d’Arc. Het proces.