Dark
Light

PSV viert eeuwfeest

1 minuut leestijd

Het eerste logo van PSV
Het eerste logo van PSV
Voetbalclub PSV bestaat zaterdag exact honderd jaar.

De geschiedenis van PSV begon officieel op 31 augustus 1931. Op die dag werd de voetbaltak van de sportvereniging van Philips officieel opgericht. Eigenlijk gaat de geschiedenis echter nog een stuk verder terug.


Jubileumlogo van PSV
Jubileumlogo van PSV
Drie jaar eerder werd namelijk al het zogenaamde Philips Elftal opgericht, bestaande uit medewerkers van het in Eindhoven gevestigde elektronicabedrijf. Begin januari 1911 speelde dit team zijn eerste wedstrijd. De aftrap werd verricht door de toen vijfjarige Frits Philips. Op de plek waar die eerste wedstrijd werd gespeeld, staat vandaag de dag het Philips Stadion.

Personeelsvereniging

Tot 1928 konden alleen leden van de personeelsvereniging van Philips lid worden van de voetbalclub. Daarna de ging de afdeling voetbal van PSV als zelfstandige club verder en konden ook mensen van buiten het bedrijf lid worden. In datzelfde jaar kreeg de club ook het Philips Stadion.

Twee jaar voor de verzelfstandiging was PSV al gepromoveerd naar de hoogste afdeling van het Nederlands voetbal.

De club werd in totaal 21 keer landskampioen. In 1988 werd de Europacup I, de voorloper van de huidige Champions League, gewonnen.

De Eindhovense club speelt zaterdagavond thuis zijn jubileumwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden. Eerder op de dag werd de Mathildelaan vlakbij het stadion naar aanleiding van het jubileum omgedoopt tot PSV-laan. Het nieuwe straatnaambordje werd onthuld door burgemeester Rob van Gijzel en PSV-icoon Willy van der Kuijlen. In Eindhoven bestond overigens al een Ajaxlaan.

Zaterdagavond wordt verder een plaquette onthuld in de Vrijstraat. Na de wedstijd tegen Cambuur is er een feest in het stadion waarbij Guus Meeuwis een optreden geeft. Dit feest wordt live uitgezonden door Omroep Brabant.

Gerelateerde uitgaven:

Enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van PSV:

×