De bekende Italiaans psychiater Cesare Lombroso deed zijn leven lang onderzoek naar misdadigers en stelde dat criminelen gewoon op straat te herkennen waren, ook als ze op dat moment geen overtreding begingen. Misdadigers hadden volgens hem namelijk bepaalde lichamelijke kenmerken. Op zoek naar de ‘geboren crimineel’ nam hij de schedels van misdadigers onder de loep en bestudeerde hij hun gelaatsopbouw.

Minder ontwikkelde mensensoorten

“Bij de aanblik van die schedel leek ik ineens te zien, verlicht als een uitgestrekte vlakte onder een vlammende hemel, het probleem van de aard van de crimineel – een atavistisch wezen dat in zijn persoon de woeste instincten van de primitieve mens en de inferieure dieren reproduceert. Zo werden anatomisch de enorme kaken verklaard, de hoge jukbeenderen, prominente wenkbrauwen, solitaire lijnen in de handpalmen, extreem grote oogkassen, handvatvormige oren zoals bij criminelen, wilden en apen, de ongevoeligheid voor pijn, extreem scherp zicht, tatoeages, buitensporige luiheid, liefde voor orgieën en de onweerstaanbare hunkering naar het kwaad omwille van zichzelf; de wens om niet alleen het leven in het slachtoffer te doven, maar het lijk te verminken, zijn vlees te scheuren en zijn bloed te drinken.”

Kritiek
Het onderzoek van Lombroso had grote invloed op de criminologie die dankzij hem een meer wetenschappelijk karakter kreeg. Er zijn echter grote vraagtekens te zetten bij de methodiek die de Italiaan toepaste. Zo zou hij bewijs dat hem niet van pas kwam bijvoorbeeld veel te makkelijk terzijde hebben geschoven. Daarmee volgde hij dus niet het principe van falsificatie, dat in de twintigste eeuw geherintroduceerd werd door wetenschapsfilosoof Karl Popper. Volgens dit principe moeten wetenschappers nederig accepteren dat theorieën tijdelijk zijn en zelf actief proberen om de eigen stelling onderuit te halen. Lombroso liet zich volgens critici tijdens zijn onderzoek verder te veel leiden door vooroordelen.
Sociale factoren

Tweede Wereldoorlog
De nazi’s verwierpen inzichten als die van Lombroso niet. In de twintigste eeuw waren zij ervan overtuigd dat aan de hand van uiterlijke kenmerken bepaald kon worden of iemand tot het ‘inferieure’ ofwel ‘superieure’ ras behoorde. De Nederlandse medicus en neurowetenschapper Cornelius Ubbo Ariëns Kappers maakte hier tijdens de Tweede Wereldoorlog op een slimme manier gebruik van. De onderzoeker, die in zijn carrière ooit ook het laboratorium van Lombroso bezocht, redde als directeur van Nederlands Herseninstituut de levens van honderden Joden die probeerden aan te tonen dat ze niet als Jood gezien konden worden omdat ze niet aan de vastgestelde uiterlijke kernmerken voldeden. Om hen te helpen vervalste Ariëns Kappers ongeveer vijfhonderd meetrapporten.
Bronnen ▼
-https://historiek.net/fotos-van-geboren-criminelen/44288/
-https://www.kijkmagazine.nl/mens/lombroso-ontworstelen-vooroordelen/
-https://www.groene.nl/artikel/de-lessen-van-karl-popper
-Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus – Caro Verbeek (Atlas contact, 2021) p.164-165
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Cesare_Lombroso (citaat Lombroso)