Dark
Light

Moord voor draaiende camera, 1963

2 minuten leestijd
Moord voor draaiende camera, 1963
Moord voor draaiende camera, 1963

De Amerikaanse nachtclub-eigenaar Jack Ruby vermoordde op 24 november 1963 Lee Harvey Oswald, de vermoedelijke moordenaar van president John F. Kennedy. Na de aanslag pleitte Ruby niet onschuldig. Dat zou ook zinloos zijn geweest. Jack Ruby pleegde de moord voor draaiende camera’s.

Nadat president John F. Kennedy op 22 november 1963 werd vermoord, hield de politie Lee Harvey Oswald aan. Deze Amerikaan werd ervan verdacht de president te hebben neergeschoten. Volgens sommige getuigen was Jack Ruby, eigenaar van een discotheek in Dallas, na die arrestatie geregeld te zien in het hoofdbureau van de politie in Dallas.

Twee dagen na de arrestatie van Lee Harvey Oswald kwam Ruby wereldwijd in het nieuws. Toen agenten Oswald vanuit het hoofdkwartier van de politie over wilden brengen naar een lokale gevangenis, drong Ruby door een menigte van verslaggevers en journalisten en schoot hij Oswald neer met een Colt Cobra revolver van het .38 speciaal kaliber. Oswald werd in zijn maag getroffen en overleed nog dezelfde dag aan zijn verwondingen.

Beelden van de aanslag:

Er is in de loop der tijd veel gespeculeerd over de motieven van Ruby. Volgens sommige getuigen zou hij kort na zijn arrestatie hebben gezegd dat hij Oswald neerschoot zodat Jacqueline Kennedy, de vrouw van de vermoorde president, geen getuigenis hoefde af te leggen in de moordzaak. Volgens andere verhalen pleegde Ruby de moord in opdracht van de maffia. Ook wordt wel beweerd dat Oswald de Amerikaanse president niet op eigen initiatief vermoordde, dat er sprake was van een samenzwering en dat Oswald na de moord dood moest zodat hij niet meer kon getuigen en dus ook niks kon loslaten over de samenzwering.

Jack Ruby werd aangehouden en op 14 maart 1964 schuldig bevonden aan de moord op Lee Harvey Oswald. Hij kreeg de doodstraf opgelegd, maar tegen de uitspraak van de rechter werd beroep aangetekend. Ruby zou in Dallas geen eerlijk proces hebben gekregen vanwege de uitgebreide verslaggeving rondom de zaak aldaar. Besloten werd dat het verzoek om de rechtszaak elders te laten plaatsvinden had moeten worden ingewilligd. De beschuldiging en doodstraf werden daarom ongeldig verklaard. Voordat Ruby opnieuw voor de rechter kon verschijnen, overleed hij (3 januari 1967) in de gevangenis. Jack Ruby werd begraven op de Westlawn Cemetery in Chicago.

Ook interessant: Willem Oltmans’ zoektocht naar de ware moordenaars van JFK
…en: Vrije associatie bij de dood van Lee Harvey Oswald

×