Ratko Mladic (1942) – Voormalig generaal van de Bosnische Serviërs

3 minuten leestijd
Mladić voor het Joegoslavië-tribunaal (2011) - ICTY
Mladić voor het Joegoslavië-tribunaal (2011) - ICTY

Ratko Mladic was opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen in de periode 1992-1995. In 2017 werd hij door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens deelname aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Ratko Mladic wordt ook wel ‘de slager van Srebrenica’ genoemd, vanwege zijn betrokkenheid bij het bloedbad van Srebrenica.

Ratko Mladic (1942)
Ratko Mladic (1942)
Ratko Mladic werd op 12 maart 1942 geboren in Božanovići, een plaatsje ten zuidoosten van Sarajevo. Deze plaats maakte in die tijd deel uit van de Onafhankelijke Staat Kroatië, een staatje dat in 1951 gecreëerd was na de invasie van Italiaanse en Duitse troepen.

Bekend is dat Mladic in 1961 een opleiding volgde aan een militaire school in Zemun en daarna doorstroomde naar de KOV Militaire Academie. Hierna volgde hij nog een officiersopleiding. In 1965 behaalde hij hier zijn diploma. Zijn eerste post als officier vervulde Mladic in Skopje, momenteel de hoofdstad van Macedonië.

Toen Josip Broz Tito in Joegoslavië de macht greep, trad Mladic toe tot het Joegoslavisch Volksleger. Ook hier bekleedde hij de functie van officier. In 1991 begon Joegoslavië uiteen te vallen en leidde hij een korps van het Joegoslavisch Volksleger dat zich verzette tegen de Kroatische krachten in de Kroatische stad Knin. Enige tijd later kreeg hij een post in Sarajevo. Mei 1992 besloten de Bosnische Serviërs dat ze een eigen leger moesten vormen. Mladic werd aangewezen als leider van dit leger.

Srebrenica

Mladic schudt overste Karremans (rechts) in Srebrenica de hand
Mladic schudt overste Karremans (rechts) in Srebrenica de hand
Als generaal van dit leger was Mladic betrokken bij de inname van de moslimenclave Srebrenica waar op dat moment Nederlandse VN-militairen vluchtelingen moesten beschermen. Deze wisten niet te voorkomen dat na de inname van de enclave zo’n achtduizend moslimmannen en jongeren werden afgeslacht door het leger van Mladic.

Zeer bekend is het op video vastgelegde gesprek tussen generaal Mladic en Thom Karremans, de overste van de Dutchbatters. Tijdens dit gesprek stelde Mladic zich zeer dominant op ten opzichte van de VN en Karreman’s mannen.

https://www.youtube.com/watch?v=WufGHmTmzVg

Na afloop van de Bosnische oorlog keerde Mladic terug naar Belgrado waar hij openlijk werd gesteund en beschermd door president Slobodan Milosevic. Ratko Mladic bewoog zich in die periode openlijk in de stad, bezocht publieke plekken, at in dure restaurants en bezocht zelfs voetbalwedstrijden. Na de arrestatie van Slobodan Milisovic in 2001 kwam daar een eind aan.

Opsporingsbericht van Interpol
Opsporingsbericht van Interpol
Mladic werd door het Joegoslavië-tribunaal aangeklaagd voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Op 21 februari 2006 meldde het Servische persbureau Tanjug dat Mladic in Belgrado zou zijn gearresteerd. Later bleek dit niet het geval te zijn. Na de arrestatie van Radovan Karadzic, de voormalig president van de Bosnische Serviërs, in juli 2008, verwachtten velen dat ook Mladic en Goran Hadzic snel gearresteerd zouden worden. Hadzic was een oud-president van de Kroatische Serviërs die eveneens werd verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Arrestatie

In 2011 werd Mladic uiteindelijk opgepakt en uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. De voormalige generaal bleek onder de schuilnaam Milorad Komadic in het Servische dorpje Lazarevo ondergedoken te hebben gezeten. Voor het tribunaal pleitte Mladic ‘onschuldig’ te zijn. Gedurende het proces ging het bergafwaarts met hem. Mladic kreeg enkele hersenbloedingen en moest verschillende keren uit de zittingszaal verwijderd worden, omdat hij schreeuwde naar de rechters.

Op 22 november 2017 werd Mladic tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De rechters oordeelden dat Mladic een belangrijke rol had gespeeld in de verwijdering van moslims en Kroaten uit Bosnië. Mede dankzij zijn orders ontspoorden deze operaties volledig. Mladic werd daarnaast schuldig bevonden aan deelname aan de genocide in Srebrenica. De oud-generaal ging in hoger beroep. In de zomer van 2021 werd het oorspronkelijke vonnis tijdens dit hoger beroep bevestigd.

Boek: De slag om Srebrenica – De aanloop, de val, de naschok

Ratko Mladic vlak voor de strafuitspraak van het VN-tribunaal:

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×