Dark
Light

Ravelijn – Buitenwerk van een vesting

1 minuut leestijd
Ravelijnen op een zeventiende-eeuwse kaart van Goes

Een ravelijn is een buitenwerk van een vesting. Het gaat doorgaans om een versterkt eiland, midden voor het front. Het diende vroeger speciaal om de brug naar de vesting te verdedigen en het aanvallers lastiger te maken om de ingang van het vestingwerk te bereiken. Ook voor de verdediging van het bastion was het ravelijn geregeld van belang.

Luchtfoto van Bourtange
Luchtfoto van Bourtange (CC BY 4.0 – Dack9 – wiki)
Het ravelijn wordt door een gracht afgescheiden van de hoofdvesting. Soms werden deze verdedigingswerken wel met een klein paadje aan de vesting verbonden, waardoor een soort schiereilandjes ontstonden. Voor de verdediging van vestingwerken waren de vooruitgeschoven verdedigingswerken van groot belang. Wilden aanvallers een vesting innemen, dan moest men doorgaans eerst zorgen dat men de ravelijnen in handen kreeg.

De eerste ravelijnen waren vrij klein en hadden vaak de vorm van een halve maan, waardoor men ook wel sprak van demi lune. Later, toen men het belang van de buitenwerken steeds meer ging inzien, werden de verdediginswerken steeds groter. Bij verschillende oude vestingen in Nederland zijn nog ravelijnen te zien. Denk bijvoorbeeld aan het gereconstrueerde zestiende-eeuwse vestingdorp Bourtange.

×