Week van de koloniale geschiedenis

Recordbedrag voor Amerikaanse cent uit 1793

Chain Large Cent
Een Amerikaanse cent uit 1793 is dit weekend geveild voor een bedrag van 1,38 miljoen dollar. Een absoluut record.

Vorig jaar februari werd in Amsterdam ook een zogenaamde Chain Large Cent uit 1793 geveild. Die munt verwisselde toen voor 47.580 euro van eigenaar. Volgens het Amerikaanse veilinghuis Heritage Auctions verkeerde de dit weekend geveilde cent uit 1793 in uitzonderlijk goede staat en werd er daarom zoveel geld voor neergelegd. Wie de munt gekocht heeft is niet bekendgemaakt.De geveilde munt was ooit eigendom van Louis Eliasberg (1896-1976), een beroemde bankier en muntenverzamelaar.

- advertentie -

Chain Large Cent

De zogenaamde Chain Large Cent werd in 1793 geslagen. Het was de eerste cent die in Amerika geslagen werd.

Op één zijde van de munt zijn vijftien ketens te zien. Deze moesten de eenheid verbeelden van de vijftien staten die op dat moment gezamenlijk de Verenigde Staten van Amerika vormden. Veel Amerikanen zagen de ketens echter niet als een teken van deze eenheid maar eerder als een verwijzing naar de slavernij.

Op de andere zijde van de munt is naast het jaartal 1793 en het woord Liberty een afbeelding van Miss Liberty te zien. In verband met haar wapperende haren stond de munt vroeger ook wel bekend als de Flowing Hair Cent.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: