Dark
Light

Recordbedrag voor Amerikaanse cent uit 1793

Auteur:
1 minuut leestijd

Chain Large Cent
Een Amerikaanse cent uit 1793 is dit weekend geveild voor een bedrag van 1,38 miljoen dollar. Een absoluut record.

Vorig jaar februari werd in Amsterdam ook een zogenaamde Chain Large Cent uit 1793 geveild. Die munt verwisselde toen voor 47.580 euro van eigenaar. Volgens het Amerikaanse veilinghuis Heritage Auctions verkeerde de dit weekend geveilde cent uit 1793 in uitzonderlijk goede staat en werd er daarom zoveel geld voor neergelegd. Wie de munt gekocht heeft is niet bekendgemaakt.De geveilde munt was ooit eigendom van Louis Eliasberg (1896-1976), een beroemde bankier en muntenverzamelaar.

Chain Large Cent

De zogenaamde Chain Large Cent werd in 1793 geslagen. Het was de eerste cent die in Amerika geslagen werd.

Op één zijde van de munt zijn vijftien ketens te zien. Deze moesten de eenheid verbeelden van de vijftien staten die op dat moment gezamenlijk de Verenigde Staten van Amerika vormden. Veel Amerikanen zagen de ketens echter niet als een teken van deze eenheid maar eerder als een verwijzing naar de slavernij.

Op de andere zijde van de munt is naast het jaartal 1793 en het woord Liberty een afbeelding van Miss Liberty te zien. In verband met haar wapperende haren stond de munt vroeger ook wel bekend als de Flowing Hair Cent.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.886 actieve abonnees)

Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Ook interessant

Zelfde rubriek

×