Dark
Light

Renovatie Binnenhof kost zeker 500 miljoen euro

2 minuten leestijd
Binnenaanzicht van het Binnenhof, met in het midden de Ridderzaal (Wiki - Ralf Roletschek)
Binnenaanzicht van het Binnenhof, met in het midden de Ridderzaal (Wiki - Ralf Roletschek)

De grootscheepse renovatie van het Binnenhof gaat naar schatting tussen de 500 en 600 miljoen euro kosten en 5,5 tot maximaal 13 jaar duren. Dat schrijft oud-minister Liesbeth Spies in een advies aan minister Blok.

De minister had Spies gevraagd om een advies over de renovatie van het hele Binnenhof, inclusief het gedeelte van de Tweede Kamer dat in 1992 is uitgebreid. Over de renovatie heeft zij overlegd met de bewoners van het Binnenhof (Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en ministerie van Algemene Zaken) en het Rijksvastgoedbedrijf als eigenaar en beheerder van de gebouwen. Dat renovatie noodzakelijk is, daar zijn alle betrokken partijen het wel over eens.

Liesbeth Spies:

“Renovatie is noodzakelijk om het monument in een goede staat te houden en te zorgen dat het Binnenhof ook in de toekomst 24 uur per dag in bedrijf kan blijven. Achter de muren van het Binnenhof ligt een complex dat – na vele jaren zeer intensief gebruik – sterk verouderde en versleten techniek huisvest, lekkende daken heeft en op veel punten niet voldoet aan de huidige veiligheidseisen. Doordat er tijdelijke maatregelen zijn genomen zijn de gebouwen nog wel veilig te gebruiken, maar dit is geen houdbare situatie.”

De bewoners van de gebouwen op het Binnenhof willen een zo kort mogelijke renovatieperiode met zo min mogelijk overlast. De combinatie van renoveren en zo veel mogelijk op het Binnenhof blijven, vraagt naar de huidige inzichten ten minste 13 jaar. De bewoners hoeven dan maar een deel van die periode te verhuizen: als hun gebouwdeel aan de beurt is. De Tweede Kamer wordt in deze variant in meerdere fases gerenoveerd.

In dit laatste geval zouden Eerste en Tweede Kamer tijdelijk verhuizen naar het huidige pand van het ministerie van Buitenlandse Zaken naast het Centraal Station in Den Haag. De delen van de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken verhuizen dan mogelijk naar het huidige pand van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout in Den Haag.

Hoe groot de renovatie wordt aangepakt is volgens Spies een politieke keus. Ze adviseert minimaal de gebreken te herstellen en te zorgen dat het gebouwencomplex weer voldoet aan wet- en regelgeving. Want dat is momenteel niet het geval.

×