Dark
Light

Replica Halve Maen arriveert over twee maanden in Hoorn

1 minuut leestijd
Replica van de Halve Maen (New Netherland Museum)
Replica van de Halve Maen (New Netherland Museum)

Het VOC-museumschip de Halve Maen wordt op zaterdag 23 mei feestelijk onthaald in de haven van Hoorn. Het New Netherland Museum en het Westfries Museum hebben de bruikleenovereenkomst voor vijf jaar getekend. In april begint het schip met de overtocht vanuit de Verenigde Staten naar Nederland.

De Halve Maen was het schip waarmee ontdekkingsreiziger Henry Hudson in 1609 het huidige Manhattan bereikte. De Engelsman was in dienst van de VOC en zijn reis leidde indirect tot de stichting van de Nederlandse kolonie Nieuw-Nederland. Eind 1618 brandde het schip uit bij een Engelse aanval op Jakarta.

De Nederlandse regering liet begin twintigste eeuw een replica bouwen en schonk die in 1909 aan de stad New York, precies driehonderd na de beroemde reis van Hudson. Ook dit schip werd echter door brand verwoest.

In de jaren tachtig werd een tweede replica gebouwd. Dit keer op initiatief van Andrew Hendricks, lid van de Holland Society of New York.

Impressie van hoe het vervoer van de Halve Maen (Gemeente Hoorn)
Impressie van hoe het vervoer van de Halve Maen (Gemeente Hoorn)

Maritieme evenementen

Hoorn wordt de nieuwe thuishaven van het VOC-museumschip.

Vanaf 30 mei is het schip dagelijks te bezoeken. Dit kan niet op de bonnefooi: er moet gereserveerd worden. Het schip zal met enige regelmaat ook zeilen en deelnemen aan maritieme evenementen. De Halve Maen komt te liggen bij het Centrum voor Varend Erfgoed op de zuidpunt van Oostereiland, waar ook een expositie komt over de Halve Maen.

Bij het bezoek aan de Halve Maen is een bezoek aan het Centrum Varend erfgoed dat het verhaal vertelt over visserij en vrachtvaart in de negentiende en twintigste eeuw, inbegrepen.

×