Restauratiepremie voor Broeltorens Kortrijk

Broeltorens van Kortrijk

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van bijna 650.000 euro toegekend aan de zogenaamde Broeltorens van Kortrijk.

Samen met de Artillerietoren zijn de Broeltorens zijn de enige overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuren van Kortrijk. Daarmee zijn de torens, die sinds 1983 een beschermd monument zijn, belangrijke iconen van de stad Kortrijk.

De twee torens zijn met

- advertentie -elkaar verbonden door de Broelbrug. De oudste zuidelijke toren of Speyetoren zou gebouwd zijn rond 1385, maar dateert in zijn huidige vorm uit 1445. De noordelijke toren of Ingelborchtoren wordt rond 1454 voor het eerst vermeld. Bij de restauratie in 1873 kregen de twee torens beiden een heel eigen identiteit. De noordelijke Ingelborchtoren behield voor een groot deel zijn middeleeuws en militair karakter. De zuidelijke toren kreeg daarentegen een neogotisch interieur.

Minister Bourgeois over de premietoekenning:

De voorgestelde restauratie respecteert en versterkt de dubbele identiteit. Op een conserverende manier wordt zowel het interieur als het exterieur van de beide torens hersteld, waarna de torens opnieuw de blikvanger van het Kortrijkse stadscentrum kunnen worden. De noordelijke toren zal dienst doen als expositieruimte. De zuidelijke toren zal gebruikt worden voor vergaderingen en als polyvalente ruimte.

Minister Bourgeois bracht maandag een bezoek aan Kortrijk. Samen met het stadsbestuur maakte hij een historische wandeling door de stad. Het gezelschap deed onder meer de Broeltorens, het Begijnhof en de Onze-Lieve-Vrouwkerk aan. Elk van deze locaties kreeg tijdens de afgelopen maanden een restauratiepremie.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: