Dark
Light

Restauratiepremie voor Kasteel Ter Meeren

1 minuut leestijd

Kasteel Ter Meeren – Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een restauratiepremie van ruim 56.000 euro uitgetrokken voor de restauratie van Kasteel Ter Meeren in Zaventem.

Het 14de-eeuwse kasteel staat – samen met het bijbehorende wagenhuis, de stalvleugel, hovenierswoning en tuinhuisjes – sinds 2001 op de lijst van beschermde monumenten.

De afgelopen periode zijn grote delen van het exterieur van het kasteel al gerestaureerd. Deze restauratiefase is nu bijna afgerond.Tijdens de komende fase zal de torenspits gereconstrueerd worden. Deze toren werd in 1883 bij een storm vernield. De reconstructie zal gebaseerd zijn op fotografische opnames van de toren en detailleringen aanwezig in het kasteel.

Kasteel Ter Meeren is al sinds 1381 de vermelde zetel van de heerlijkheden Zaventem en Sterrebeek. Het werd in 1860 in historische stijl gerestaureerd, heringericht en gevoelig uitgebreid door de Antwerpse architect-archeoloog Joseph Schadde (1818-1894) en dit in opdracht van baron Aloys de Fierlant.

Het kasteel is illustratief voor het oeuvre van deze architect: het pittoreske karakter is geïnspireerd op de gotische architectuur vermengd met Vlaamse renaissance-elementen.

×