Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Restauratiepremie voor mijntorens Beringen

1 minuut leestijd

Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim 1,4 miljoen euro uitgetrokken voor de restauratie van de koeltorens op de voormalige steenkoolmijnsite in Beringen.

De vier torens, die sinds 1993 op de lijst van beschermde monumenten staan, werden vroeger gebruikt om het water van de elektriciteitscentrale af te koelen. De betonnen torens zijn allen verschillend van type en dateren uit 1923, 1926, 1942 en 1952. Minister Bourgeois naar aanleiding van de premietoekenning:Het feit dat deze torens van verschillend type naast elkaar bewaard zijn gebleven op één site is uniek. Het zijn dan ook de enige beschermde koeltorens in Vlaanderen. Dit restauratieproject beoogt het conserveren van de koeltorens, afhankelijk van hun type en bouwfysische toestand.

Momenteel wordt gewerkt aan de herbestemming van de volledige mijnsite. Enerzijds loopt er een project getiteld Mijn-Wonen, waarbij vijfhonderd nieuwe wooneenheden op de site worden gecreëerd, en anderzijds is er het project Mijn-Beleven dat bestaat uit een mijnmuseum, winkels, expositieruimte, fitness, horeca en een indoorspeeltuin.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Volg ons:

Meer over het onderwerp: