Dark
Light

Limburg wil dat Rijk mijnbouwschade vergoedt

Auteur:
1 minuut leestijd

Koeltorens op mijnterrein 'Emma' - RCE
Koeltorens op mijnterrein ‘Emma’ – RCE
De provincie Limburg en twaalf mijnbouwgemeenten willen dat het Rijk met een financiële compensatie komt voor Limburgers die schade hebben aan hun huis als gevolg van de mijnbouw. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

De krant meldt dat de gemeenten en provincie een brandbrief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken hebben gestuurd. Ze willen dat de minister Limburgers compenseert net zoals Groningers voor de schade door gaswinning. In de brief staat onder meer:

“Na de oorlog was de steenkolenwinning in Zuid-Limburg een van de belangrijkste pijlers van de wederopbouw van onze nationale economie. […] Het kan niet zo zijn dat de regio thans de schadelijke gevolgen voor haar rekening moet nemen. Wij vinden dit onrechtvaardig, maar ook in strijd met ons rechtsgevoel

Minister Kamp zou eerdere verzoeken om uitkeringen uit het Waarborgfonds Mijnschade afgewezen hebben vanwege verjaring. De Limburgse bestuurders vinden dit kwalijk en wijzen er op dat de laatste steenkolenmijn in 1974 werd gesloten maar dat nog tot 1994 mijnwater is weggepompt om aangrenzende Duitse mijnen droog te houden.

Onderzoek

Enkele maanden geleden gaf de minister al wel aan één miljoen euro te storten in een noodfonds. Hij vroeg de regio en DSM om samen hetzelfde bedrag storten. Het bedrag van twee miljoen euro dat daarmee tin het noodfonds zit is volgens de Limburgse bestuurders volstrekt onvoldoende.

Hoeveel Limburgse woningen precies mijnbouwschade hebben opgelopen is nog niet duidelijk. Het ministerie heeft aangegeven dat het noodfonds een tijdelijke oplossing is. Afgelopen zomer zei de minister al dat de komende twee jaar nader onderzoek wordt gedaan naar mijnbouwschade in Zuid-Limburg.

×