Week van de koloniale geschiedenis

Restauratiepremie voor pittoresk kerkje in Meise

Foto: Flickr/Tijl Vereenooghe
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim driehonderdduizend euro toegekend aan de Sint-Stefanuskerk in Oppem, een deelgemeente van Meise.

Het laatgotische, witgekalkte, kleine plattelandskerkje is al sinds 1948 een beschermd monument. De bouw van de kerk begon al in de zestiende eeuw. Schip en sacristie werden aan het eind van de zeventiende eeuw aangebouwd. Tot in de achttiende eeuw werd er aan de kerk gebouwd.De parochiekerk is door menig schilder op doek vastgelegd. Minister Bourgeois over de premietoekenning:

- advertentie -

Deze pittoreske laatgotische kerk kent een lange bouwgeschiedenis. Het gebedshuis bestaat uit een éénbeukig schip uit de 17de eeuw, gevat tussen een ingebouwde toren en een koor die zo’n 100 jaar ouder zijn. Het interieur vraagt een zachte restauratie zodat het huidige 19de-eeuwse uitzicht bewaard blijft.

Voor de restauratie van de kerk is een bedrag van ruim 1,2 miljoen euro gereserveerd. Dit bedrag is bestemd voor zowel herstel van het exterieur als het interieur. Zo zullen de daken, gevels en ook de glas-in- loodramen onder handen genomen worden. Speciale aandacht is er verder voor de westertoren. Deze heeft te kampen met stabiliteitsproblemen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: