Restauratiepremie voor toren OLV-kerk in Temse

Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een restauratiepremie van ruim 450.000 euro uitgetrokken voor de restauratie van de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Temse, Oost-Vlaanderen.

Restauratie is nodig omdat de toren kampt met een stabiliteitsprobleem. Dit probleem wordt opgelost door de ontmanteling en volledige vernieuwing van de peervormige structuur. Ter plaatse wordt bekeken in welke mate de ringbalken bewaard kunnen blijven. De restauratie voorzieteveneens in het vernieuwen van de leien van de dakkapellen, het vervangen van het schrijnwerk van de toren en het reinigen en behandelen van de Balegemse steen aan de voet van de toren.

- advertentie -

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Temse werd gebouwd op de fundamenten van de oudere Sint-Amelbergakapel. In de loop der eeuwen vonden verscheidene verbouwingen en uitbreidingen plaats. Het gotische gedeelte van de kerk is gebouwd rond een romaanse kerk, waarvan het ontstaan teruggaat tot de elfde eeuw. De achtzijdige vieringtoren met peervormige spits werd pas in 1721 voltooid naar het ontwerp van Temsenaar Egidius Adriaan Nijs.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: