Resten 790.000 jaar oud kampvuur gevonden

1 minuut leestijd
Kampvuur (CC0 - Pixabay - sagarkphotography)
Kampvuur (CC0 - Pixabay - sagarkphotography)

Mensen kunnen al 790 duizend jaar vuur maken. Dat blijkt uit een archeologische opgraving in Israël. Onderzoekers vonden bij de archeologische site Gesher Benot Ya’aqov, vlak naast de rivier de Jordaan, in verschillende oude lagen verbrand vuursteen.

Opgraving bij Gesher Benot Ya'aqov (foto: Hebrew University of Jerusalem)
Opgraving bij Gesher Benot Ya’aqov (foto: Hebrew University of Jerusalem)
De resten worden door de archeologen geïnterpreteerd als overblijfselen van vuurplaatsen. Het oudst bekende kampvuur ter wereld. De oudste gevonden resten zijn 790 duizend jaar oud, lang voor de mens zich evolueerde in oostelijk Afrika.

Onderzoek in een laboratorium wees uit dat op de vuurstenen groeven en patronen zitten. Dit bewijst volgens de onderzoekers dat de stenen door mensen zijn gebruikt bij het maken van vuur. Lang aangenomen werd dat de homo erectus wel wist hoe vuur beheerst moest worden, maar niet in staat was zelf vuur te maken. Gedacht werd vaak dat het maken van vuur ontdekt werd door meer ontwikkelde mensensoorten zoals de homo heidelbergensis.

De Israëlische onderzoekers denken dat de ontdekking van het vuur maken een sleutelrol heeft gespeeld in de migratie van de prehistorische mens van Afrika naar Europa. Vuur bood bescherming tegen roofdieren, gaf warmte en licht en maakte de bereiding van andere voeding mogelijk.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×