Dark
Light

Resten oude bierbrouwerij gevonden in Purmerend

Auteur:
1 minuut leestijd
Vondst van een zeventiende-eeuwse koperen ketel uit een van de waterputten.
Vondst van een zeventiende-eeuwse koperen ketel uit een van de waterputten. Foto: Vestigia / gemeente Purmerend

In het centrum van Purmerend hebben archeologen resten van een oude bierbrouwerij gevonden. De brouwerij, De Dubbele Arent geheten, was tussen 1650 en 1750 gevestigd aan de Beemsterburgwal in de stad.

Sinds eind augustus doen archeologen, vanwege de herontwikkeling van een deel van de binnenstad, onderzoek in het centrum van Purmerend. Hierbij zijn onder meer funderingen blootgelegd van woningen uit het einde van de zestiende en de zeventiende eeuw, evenals enkele waterputten. En men stuitte dus ook op resten van het hoofdgebouw en de bijgebouwen van een oude stadsbrouwerij.

Slot Purmersteijn
Slot Purmersteijn – Schilderij van Jan van Kessel, detail
Volgens de onderzoekers is onder meer bijzonder dat op deze locatie niet alleen bier werd gebrouwd, maar dat men ook het moutproces uitvoerde en er een kuiperij was. Rondom zijn verschillende gebruiksvoorwerpen uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw aangetroffen. Deze worden de komende tijd gedocumenteerd en gerestaureerd, mede met behulp van lokale vrijwilligers. Interessant is dat het hele complex van de brouwerij binnen de grenzen van de opgraving lijkt te liggen. De onderzoekers hopen zo een vrij compleet beeld te kunnen krijgen van de oude stadsbrouwerij. Hiervoor worden onder meer opnames met een drone gemaakt, zodat een 3D model vervaardigd kan worden.

Purmerend ontstond in de eerste helft van de veertiende eeuw als een zogeheten wegdorp, op het kruispunt van twee doorgaande wegen. In de vijftiende eeuw begon deze kern te groeien, onder andere door de bouw van kasteel Purmersteijn, en kreeg het gebied wat stedelijke trekken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.445 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×