Revolutie – Betekenis begrip

1 minuut leestijd
Haïtiaanse Revolutie - Slab bij San Domingo
Haïtiaanse Revolutie - Slab bij San Domingo - Schilderij van January Suchodolski, 1845

Het begrip revolutie wordt meestal gebruikt om een grote radicale verandering in een sociaal-politiek systeem mee aan te duiden. De geschiedenis kent legio voorbeelden, zoals de Franse Revolutie, die leidde tot de omverwerping van de monarchie  en het zogeheten ancien régime, of de Industriële Revolutie, die een fundamentele verandering in economie en samenleving teweegbracht.

Het woord revolutie is afgeleid van het Latijnse revolutio, wat ‘omwenteling’, ‘ommekeer’ of ’terugkeer’ betekent en oorspronkelijk vooral werd gebruikt om de beweging van hemellichamen mee te beschrijven. Revolutie is het tegenovergestelde van evolutie: waar evolutie langzaam en stap voor stap plaatsvindt, zorgt een revolutie juist voor een snelle en abrupte verandering.

Voorafgaand aan sociaal-politieke revoluties is vaak sprake van sociale onrust, die daarmee de voedingsbodem kan vormen vormen voor de grote veranderingen. Het begrip revolutie wordt soms ook tactisch gebruikt door groeperingen die bijvoorbeeld met geweld een regime omver hebben geworpen. Achteraf kan men dan een poging doen de acties te legitimeren, door de omwenteling aan te duiden als een revolutie. Hierdoor wordt dan (soms onterecht) gedaan alsof het een noodzakelijke en gewenste verandering betrof die gedragen werd door grote delen van de bevolking.

Sociale revoluties

De geschiedenis kent ook veel voorbeelden van puur sociale revoluties, waarbij dus geen sprake is van de omverwerping van regimes of verandering van politieke structuren. Een bekend voorbeeld van een sociale revolutie uit de moderne tijd is de seksuele revolutie in de jaren zestig van de twintigste eeuw, waarbij traditionele normen rond seksualiteit, zwangerschap en relaties werden doorbroken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×