Rien Poortvliet Museum opent deuren

1 minuut leestijd

Rien Poortvliet
Rien Poortvliet

Vanaf morgen heeft Nederland weer een museum waarin het werk van de Nederlandse illustrator, tekenaar en kunstschilder Rien Poortvliet centraal staat.

Het museum opent haar deuren in een negentiende-eeuwse boerenwoning op het natuureiland Tiengemeten in Zuid-Holland. Eerder bevond het museum zich in Middelharnis. Eind 2006 werden daar de deuren echter om financiële redenen gesloten.

In het museum op Tiengemeten krijgen bezoekers grotendeels dezelfde collectie voorgeschoteld als eerder in Middelharnis. Het eerste Rien Poortvliet Museum werd in 1992 geopend door Prins Bernhard. De familie Poortvliet en de Vereniging Natuurmonumenten bereikten begin 2007 overeenstemming over een nieuwe vestiging van het museum op het natuureiland Tiengemeten . Dit nieuwe museum wordt morgen door Jan Franssen, Commissaris van de koningin in Zuid-Holland, geopend.

Leven en werken van de Kabouter
Leven en werken van de Kabouter
Rien Poortvliet (1932–1995) illustreerde onder meer boeken van Jaap ter Haar, Leonard Roggeveen en Godfried Bomans. Hij werd vooral geïnspireerd door de natuur, met name door dieren.

Kabouters
Beroemd werd vooral het boek Leven en werken van de Kabouter dat Poortvliet in 1976 samen met Wil Huygen uitbracht. In dit boek wordt de ‘kaboutergeschiedenis’ in woord en beeld uit de doeken gedaan. Op quasi wetenschappelijke manier (en met toestelling van de kabouters) wordt onder meer verteld over de anatomie van de kabouters en hun voortplanting en contact met trollen. Dit kabouterboek werd als uitgangspunt gebruikt voor de beroemde tekenfilmserie David de kabouter. Leven en werken van de Kabouter werd vertaald in eenentwintig talen.

In het museum zal steeds een wisselende selectie van ongeveer 75 werken te zien zijn uit een totale collectie van ongeveer 1400 schilderijen en tekeningen. Deze collectie is door de familie Poortvliet in bruikleen gegeven aan het museum.

Slideshow met werken van Rien Poortvliet:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×