Het Rijksmuseum heeft op de kunstbeurs The European Fine Art Fair (Tefaf) in Maastricht twee Aziatische rolschilderingen verworven. Het betreft een Chinese rolschildering met honderd kinderen die spelen, musiceren, lezen en schrijven uit de achttiende eeuw en een Japanse kopie uit de negentiende eeuw.
De twee werken demonstreren volgens het Rijksmuseum het belang van kopiëren in de Oost-Aziatische schilderkunst. Ook zou het de Chinese invloed op het Japanse schilderij als inspiratiebron duiden. Het Chinese origineel werd geschilderd door de professionele schilder Xu Yanghong. De Japanse kopie werd gemaakt door Tani Buncho, een van de beroemdste meesters in de Japanse schilderkunst aan het einde van de achttiende tot de negentiende eeuw. Het is volgens het Rijksmuseum vrij ongebruikelijk dat een grote Japanse meester zich liet inspireren door een relatief onbekende Chinese schilder.
Thema
‘Honderd kinderen’ was een populair onderwerp in de Chinese kunst en de Japanse kunst. De kinderen worden zowel spelend afgebeeld als ook lezend en schrijvend of terwijl ze kalligraferen of muziek maken. Het symboliseert de wens van ouders om veel kinderen te krijgen en dat die kinderen succesvol zullen zijn in wat ze doen. De twee rollen sluiten aan bij andere werken uit de Rijksmuseum-collectie met hetzelfde thema. Samen tonen ze een geheel andere schildertraditie van Oost-Azië dan de Europese schildertraditie.