Het Rijksmuseum kan dankzij de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (VVAK) dertien Japanse tekeningen aan de collectie toevoegen.
Het gaat om ontwerptekeningen voor lakwerk, waaronder voor een paneel dat al sinds 1891 in de Rijksmuseumcollectie te zien is. De zeldzame tekeningen doken op bij een veiling in Kyoto (Japan). Conservator Oost-Aziatische Kunst Menno Fitski:
Het is bijzonder dat ontwerptekeningen voor Japans lakwerk boven water komen, maar het is een absoluut unicum dat het gaat om een ontwerp voor een bestaand stuk uit de collectie. De tekening van Deshima is bovendien ook als historisch document belangrijk. Alles is te zien, zelfs de bamboe waterleiding die vanaf de wal het eiland van vers water voorzag.
Bij de ontwerptekeningen (c. 1800-1820) zit een bijzondere afbeelding van het eiland Deshima. Dit eilandje was vanaf 1641 tot en met 1859 een Nederlandse handelspost, en het enige contact tussen de westerse wereld en het afgesloten Japan.
Volgens Jan Maarten Boll, voorzitter van de VVAK, illustreren de tekeningen voor jong en oud hoe kunst uit Aziƫ voor onze geschiedenis van groot belang.
Een deel van de tekeningen is vanaf half oktober te zien in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum.