Week van de koloniale geschiedenis

Rijksmuseum Schiphol toont ‘golden girls’

Isaack Luttichuys, Portret van een jonge vrouw, mogelijk Susanna Reael, 1656
Het Rijksmuseum presenteert vanaf 7 september in zijn dependance op Schiphol een serie zeventiende-eeuwse vrouwenportretten.

In de depance is de komende maanden een kleine portrettengalerij te zien van negen welgestelde en vooraanstaande ‘modellen’ uit de Gouden Eeuw. De vrouwen lieten zich portretteren door bekende schilders als Frans Hals, Caesar van Everdingen, Isaack Luttichuys en Bartholomeus van der Helst. Het Rijksmuseum:

IJdelheid is van alle tijden. Ook in de zeventiende eeuw wilden de vrouwen en meisjes er op hun best uitzien, zeker wanneer zij in een portret vereeuwigd werden. De schilder gaf zijn model zo aantrekkelijk mogelijk weer en probeerde haar tegelijk treffend te karakteriseren. Grote zorg werd besteed aan het schilderen van luxe en modieuze kleding en gedetailleerdKlik voor een vergroting
Bartholomeus van der Helst, Ludolf Bakhuysen, Geertruida den Dubbelde (1647-84). Echtgenote van Aert van Nes, 1668

weergegeven sieraden.

Met een portretopdracht kon iemand zijn status bevestigen. Wie geld had om zich te laten portretteren behoorde dan ook tot de welgestelde klasse. De geportretteerde vrouwen dankten hun positie vaak aan de hoge functie van hun echtgenoot of waren van voorname komaf.

- advertentie -

Soms vervulden vrouwen ook zelf een vooraanstaande rol in de maatschappij. Een voorbeeld daarvan is Maria van Oosterwijck. Zij was een van de weinige succesvolle vrouwelijke bloemschilders uit de zeventiende eeuw die de kans kreeg om zich te onderscheiden binnen de vooral mannelijke kunstwereld.

Het Rijksmuseum Schiphol is te vinden op de Holland Boulevard, in het gebied achter de paspoortcontrole, en is dagelijks gratis te bezoeken. De tentoonstelling Dutch Girls is te zien van 7 september tot en met 12 december 2011.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: