SCHAGHENBRIEF – Bij het Rijksmuseum is de zogenaamde Schaghenbrief te zien die vaak wordt aangeduid als het Nederlandse aankoopbewijs van Manhattan.
Dit ‘geboortebewijs’ van New York maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Weerzien met Manhattan – 400 jaar Henry Hudson’. Deze tentoonstelling is vandaag officieel geopend door Frans Timmermans, staatssecretaris van Europese Zaken.
Schaghenbrief
In het Rijksmuseum zijn de komende tijd verschillende documenten te zien die te maken hebben met het ontstaan van de Nederlandse kolonie Nieuw-Amsterdam. Topstuk is de zogenaamde ‘Schaghenbrief’. Deze brief is niet de officiële aankoopakte, die bestaat niet meer. Het betreft een brief van Pieter Schaghen, vertegenwoordiger van de Staten-Generaal. In deze brief wordt melding gemaakt van de aankomst van het schip Wapen van Amsterdam, dat dan net uit Nieuw Nederland is teruggekeerd met het nieuws dat de Nederlanders een stuk land genaamd Manhattan van de indianen hebben gekocht. Dit ‘voor de waerde van 60 gulden…’. Het is voor het eerst dat de brief wordt tentoongesteld.
Op de tentoonstelling in het Rijksmuseum is ook de oudste kaart die Manhattan als eiland toont te zien (1614). Verder kunnen bezoekers onder meer een beroemd stadsgezicht van Nieuw-Amsterdam bekijken dat de schilder Johannes Vingboons rond 1665 maakte.
Prenten
Naast deze historische documenten uit het Nationaal Archief worden twee prenten van 17de-eeuwse Wenzel Hollar getoond, een indiaanse man en vrouw, en een deel van de vermaarde Atlas Blaeu, uit de collectie van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap.
Dit jaar wordt herdacht dat de Britse ontdekkingsreiziger Henry Hudson vierhonderd jaar geleden namens de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) het eiland Manhattan ontdekte. Deze ontdekking leidde ertoe dat de Nederlanders in de jaren hierna in dit gebied de kolonie Nieuw-Nederland vestigden.
Ook interessant: De Schaghenbrief (1626) – ‘Geboortebewijs van New York’
Boek: Nieuw Amsterdam – Russell Shorto