Week van de koloniale geschiedenis

Sculptuur van Tommaso Porlezza Della Porta

Aanwinst Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft recent een bijzonder zestiende-eeuws sculptuur aangekocht. Het gaat om een sculptuur van de hand van Tommaso Porlezza Della Porta.

Het aangekochte sculptuur
Deze Italiaanse meester maakte het terracotta beeld als schaalmodel voor een levensgroot marmeren beeld dat werd gemaakt voor het Santa Casa in Loreto. Deze zogenaamde Basiliek van het Heilig Huis werd in de zestiende eeuw gebouwd rond de restanten van wat men sinds de Middeleeuwen beschouwde als het geboortehuis van Maria.

Veel grote kunstenaars werken in de zestiende eeuw mee aan de bouw van deze basiliek, waaronder dus Tommaso Porlezza Della Porta. Het aangekochte beeld is een voorstudie in terracotta en toont een zittende Bileam, een oudtestamentische profeet. Het beeld werd gemaakt tussen 1576 en 1578 en ademt volgens het Rijksmuseum “heel sterk de geest van het genie Michelangelo”.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: