Robert Noyce (1927-1990) – Uitvinder van de computer chip

1 minuut leestijd
Robert Noyce (CC BY-SA 2.0 - Intel Free Press - wiki)
Robert Noyce (CC BY-SA 2.0 - Intel Free Press - wiki)

Het is maandag 84 jaar geleden dat de Amerikaanse natuurkundige en industrieel ontwerper Robert Noyce geboren werd. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor Robert Noyce
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 84ste geboortedag van Robert Noyce (1927-1990) is het traditionele logo maandag vervangen door een afbeelding van een geïntegreerde schakeling.

Uitvinder chip

Robert Noyce was mede-oprichter van ondernemingen als Fairchild Semiconductor 1957 en Intel (1968). Hij is ook de geschiedenisboeken ingegaan als een van de uitvinders van de zogenaamde geïntegreerde schakeling, ook wel chip genoemd.

Nadat in 1947 aan het Bell Telephone Laboratories de transistor was uitgevonden, werd elektronische apparatuur steeds complexer. De transistor wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste uitvindingen die aan de basis liggen van de computerindustrie. Transistors, die vooral dienen om elektronische signalen te versterken of te schakelen, komen tegenwoordig vooral voor als onderdeel van geïntegreerde schakelingen.

Eerste pc

In 1958 presenteerde Jack Kilby van Texas Instruments de eerste geïntegreerde schakeling. Dit prototype op basis van germanium bestond uit een transistor, condensator en drie weerstanden.

Enkele maanden later deed Robert Noyce een soortgelijke uitvinding. De geïntegreerde schakeling van Noyce zou uiteindelijk leiden tot de eerste pc.

Zie ook: Lijst van uitvindingen
Boek: Hoe een groep hackers, geniën en nerds de digitale revolutie ontketende

Robert Noyce and the Rise of Silicon Valley (2009)

https://www.youtube.com/watch?v=VLI10kUi-V4

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×