Rotterdam herdenkt bombardement 1940

In Rotterdam wordt maandag stilgestaan bij het bombardement dat op 14 mei 1940 de binnenstad van de havenstad vrijwel volledig in puin legde.

Bij het bombardement kwamen ongeveer 850 mensen om het leven en werden zeker 25.000 woningen en 11.000 andere panden vernietigd. Het bombardement dat van Rotterdam een ruïne maakte, leidde tot de capitulatie van Nederland. Maandag is het precies tweeënzeventig jaar geleden dat bommen een groot deel van de historische binnenstad van Rotterdam vernietigden.Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, legde maandagmiddag namens het gemeentebestuur een krans bij het monument ‘De verwoeste stad’ van de kunstenaar Ossip Zadkine. Dit beeld herinnert aan de vernietiging van de stad en werd in 1953 onthuld. Na de kanslegging was er twee minuten stilte.

- advertentie -

Het bombardement wordt maandag op nog veel andere plekken herdacht. Zo gaat er bijvoorbeeld een nieuwe film met beeldmateriaal van ooggetuigen in première en wordt. In het nieuwe OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam wordt een nieuwe kunstwerk van de Rotterdamse kunstenaar Gyz la Rivière onthld.

De Brandgrensroute

Maandag wordt in Rotterdam ook de literaire wandelgids De Brandgrensroute gepresenteerd. Deze wandeltocht loopt langs de twaalf kilometer lange brandgrens die gebied markeert dat tijdens het bombardement van 1940 werd verwoest.

De brandgrens staat sinds vorig jaar de lijst van gemeentelijk monument van Rotterdam. Binnen de brandgrens verrees het nieuwe Rotterdam. Het monument wordt nu al gemarkeerd met speciale verlichting. Aan de hand van deze zogenaamde ‘grondspots’ wordt hiermee ook tijdens de herdenking maandag de brandgrens visueel gemaakt.

Bekijk ook: Beelden van het bombardement op Rotterdam

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier