Rotterdam voor, tijdens en na het bombardement

Ruïne van de Laurenskerk na het bombardement
Bij het Rotterdamse cultuurpodium Arminius wordt op donderdag 12 mei stilgestaan bij de cultuurhistorische ontwikkeling van Rotterdam voor, tijdens en na het bombardement van 1940.

Tijdens het zogenaamde Checkpoint Geschiedenis wordt de cultuurhistorische ontwikkeling van Rotterdam vanaf 1918 tot nu geplaatst tegen de achtergrond van de dramatische gebeurtenissen in mei 1940. Er wordt onder meer stilgestaan bij de vraag welke gevolgen het bombardement voor de stad Rotterdam had en bij de- advertentie -

verschillende ideeën voor de wederopbouw.

De periode vóór het bombardement wordt behandeld door historica Marlite Halbertsma. Zij zal onder meer ingaan op de vraag hoe Rotterdams het Rotterdamse interbellum eigenlijk was en of het interbellum in Rotterdam op 14 mei 1940 ophield of juist doorging.

Planoloog Youri Zomerdijk zal de toehoorders vervolgens meenemen op een virtuele wandeling langs de brandgrens aan de vooravond van het bombardement. Zomerdijk werkte mee aan het brandgrens-project en aan het bekroonde boek Brandgrens Rotterdam, 1930-2010 van Paul van de Laar.

De periode na het bombardement wordt belicht door kunsthistorica Patricia van Ulzen. Zij zal onder meer vertellen over de verschillende reacties op het hypermoderne Rotterdam dat na de Tweede Wereldoorlog verrees. Het aanvankelijke enthousiasme over de nieuwe stad sloeg halverwege de jaren zestig om in negatieve gevoelens en heimwee naar de oude stad. Van Ulzen laat zien welke gevolgen dit had voor de stedenbouw en de architectuur. Verder probeert ze onder meer antwoord te geven op de vraag of het Rotterdam dat zo werd gekoesterd in de herinnering nog wel bestond voor de bommen vielen.

Na afloop van spreekbeurten is er een quiz over Rotterdamse muziek uit de jaren 1920 – 2000. Checkpoint Geschiedenis is georganiseerd door Arminius, Geschiedenis.nl, Studium Generale EUR, Gemeentearchief Rotterdam en Museum Rotterdam.

Donderdag 12 mei 2011, 20:00 uur. Entree: € 5. Meer informatie op www.arminius.nu

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: