Rotterdamse Brandgrens wordt monument

1 minuut leestijd

Bandgrens tijdens de herdenking in 2007 – foto: CC/Y.S. Groen
Het Rotterdamse college van B&W heeft besloten de brandgrens van mei 1940 de status van gemeentelijk monument te geven. Het college schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad.

Het hart van Rotterdam werd op 14 mei 1940 door de Duitsers gebombardeerd en daarbij vrijwel volledig vernietigd. De twaalf kilometer lange brandgrens omsluit het verwoeste gebied en markeert de meest dramatische gebeurtenis in de geschiedenis van de stad. Binnen de brandgrens verrees het nieuwe Rotterdam.

Rotterdam heeft nu besloten 28 panden en de Joodse begraafplaats, die gezamenlijk de brandgrens markeren, definitef aan te wijzen als monument. Het college schrijft:

“In de definitieve aanwijzing zijn de ‘brandgrensobjecten’ niet als afzonderlijke gemeentelijkemonumenten aangewezen, maar als een complex van objecten die gezamenlijk de brandgrens markeren. Het gaat immers niet om de waarde van de objecten afzonderlijk – het merendeel heeft op zich geen of weinig architectuurhistorische waarde – maar juist om de waarde van de objecten in hun samenhang. Deze panden en de begraafplaats zijn de enige overgebleven vooroorlogse objecten die het verloop van de verwoestende brand zichtbaar houden en vormen daarmee alle een onmisbare schakel in de Rotterdamse brandgrens.”

De brandgrens wordt nu al gemarkeerd met speciale verlichting. Aan de hand van zogenaamde ‘grondspots’ kan hiermee tijdens herdenkingen de brandgrens visueel gemaakt worden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×