Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Rotterdamse stadhuisbrieven na eeuw geopend

1 minuut leestijd
Stadhuis aan de Coolsingel - cc
Stadhuis aan de Coolsingel - cc

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft woensdag enkele zogenaamde stadshuisbrieven geopend die ruim een eeuw geleden werden opgesteld. De verzegelde brieven, die werden opgesteld voor de inrichting van het in 1914 te bouwen stadhuis aan de Coolsingel, werden enige tijd geleden gevonden in een kluis van het stadhuis.

Standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt - cc
Standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt – cc
De brieven van de onbekende gevers zijn geopend ter gelegenheid van de ‘openbaarheidsmaand’ bij het Stadsarchief en vanwege de viering van honderd jaar stadhuis. Het stadhuis is onlangs opgeknapt en het geschonken orgel is gerestaureerd.

De geopende brieven bevatten onder meer informatie over de schenking van twee kandelaars voor de trouwzaal, een schilderij van J.G. Heijberg (1869-1952) en financiële bijdragen voor het carillon en het orgel.

De schenkingsenvelop voor het orgel bevatte – zo bleek bij opening door de burgemeester – nog een aantal kleinere enveloppen onder meer met gegevens over schenking van het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Deze schenking was al bekend. Samuel Muller, van 1903 tot 1911 wethouder van Rotterdam, betaalde 10.000 gulden voor het beeld van Johan van Oldenbarnevelt dat nog altijd voor het stadhuis aan de Coolsingel staat.

Van overige schenkers, voor zover niet bekend, worden binnenkort de gegevens uitgezocht door medewerkers van het Stadsarchief.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Een onafhankelijk online geschiedenismagazine, sinds 2008."

Meer informatie

Volg ons:

Meer over het onderwerp: