RUG digitaliseert 100.000 objecten uit haar academisch erfgoed

Historische boeken en afbeeldingen straks online te bewonderen
1 minuut leestijd
Foto van een doosje met te digitaliseren negatieven van hunebedden D1 en D2 uit de jaren '30 (© Groninger Instituut voor Archeologie)
Foto van een doosje met te digitaliseren negatieven van hunebedden D1 en D2 uit de jaren '30 (© Groninger Instituut voor Archeologie)

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) digitaliseert een omvangrijk deel van haar academisch erfgoed. Doel van het project ‘Spotlight’ is om meer dan 100.000 verschillende objecten online toegankelijk te maken: van de eerste boeken van de Universiteitsbibliotheek (UB) uit de vijftiende en zestiende eeuw, tot de eerste foto’s van hunebedden, het oudste wetenschappelijke instrument van de universiteit en honderden boeken in het Gronings.

De te digitaliseren objecten krijgen tevens betere en uitgebreidere omschrijvingen. Zo wordt de brede erfgoedcollectie van de universiteit wereldwijd toegankelijk. De RUG zal de resultaten beschikbaar stellen voor academisch onderzoek en onderwijs, én voor alle geïnteresseerden in de geschiedenis van het noorden.

Het Gronings

Goffe Jensma, hoogleraar Friese taal- en letterkunde aan de RUG, leidt het deelproject waarin Groninger boeken uit de periode vanaf de achttiende eeuw tot nu worden gedigitaliseerd en geanalyseerd.

‘Met dit project kunnen we een grote stap zetten in het onderzoek naar de ontwikkeling van het Gronings in al z’n variatie. Bovendien kunnen we sprekers van het Gronings bij het project betrekken. Burgerwetenschap is van groot belang bij het onderzoek naar minderheidstalen.’

Scan- en studie-opstelling voor het digitaliseren van boeken in het Gronings: (© Centrum voor Groninger Taal en Cultuur)
Scan- en studie-opstelling voor het digitaliseren van boeken in het Gronings: (© Centrum voor Groninger Taal en Cultuur)

Wereldwijd toegankelijk

‘Het project Spotlight zorg ervoor dat collecties en materialen die nu nog alleen ter plekke bij universiteit te raadplegen zijn, straks overal ter wereld toegankelijk zijn’, zegt projectleider Wian Stienstra van de Universiteitsbibliotheek.

Het College van Bestuur van de RUG financiert het project Spotlight met een investering van 700.000 euro. Het project loopt tot begin 2022. Het gedigitaliseerde materiaal wordt gepubliceerd bij de bestaande collecties op facsimile.ub.rug.nl.

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Groningen

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×